Tony Blair õigustab Iraagi sõda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tony Blair kohtumisel Briti sõduritega Iraagis Basras. Pilt on tehtud 2004. aastal.
Tony Blair kohtumisel Briti sõduritega Iraagis Basras. Pilt on tehtud 2004. aastal. Foto: PA Wire /Scanpix

Suurbritannia oleks toetanud Iraagi sõda ka siis, kui ta oleks teadnud, et Saddam Husseinil ei olnud massihävitusrelvi, kinnitas endine peaminister Tony Blair eile.



Blair, kellel tuleb järgmisel aastal vastata kauaoodatud ametliku Iraagi sõja juurdluse küsimustele, ütles, et London oleks õigustanud toetust USA 2003. aasta sõjale Saddami kukutamiseks mõnel muul moel, kui massihävitusrelva väited poleks olnud.

«Ma oleksin ikka pidanud õigeks ta kõrvaldada. Muidugi oleks tulnud kasutada ohu iseloomu kohta teistsuguseid väiteid,» seletas ekspeaminister BBC-le.

«Ma ei kujuta ette, et meil oleks parem, kui tema ja ta kaks poeg oleksid ikka veel võimul.»

Blairi sõnul oli ajendiks Saddam, kellest tuleneva ohu üheks komponendiks olid oletatavad massihävitusrelvad, ja ÜRO 12 aastat kestnud viljatud katsed Saddamist jagu saada ning asjalu, et Iraagi liider oli kasutanud keemiarelva oma rahva vastu.

2003. aasta märtsis USA toonase presidendi George W. Bushi Iraagi ründamise otsust toetanud Blair tõdes, et sõjas hukkunud brittide perekonnad süüdistavad teda, kuid nad võiksid olla sõdurite üle uhked.

Blairil tuleb novembris käivitatud Iraagi sõja juurdluse raames tunnistusi anda järgmise aasta algul, arvatavasti juba jaanuaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles