Kurdi mässulised esitasid oma nõudmised

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa mägironijate grupi liikmed, keda pantvangi ei võetud.
Saksamaa mägironijate grupi liikmed, keda pantvangi ei võetud. Foto: AFP / Scanpix

Kurdistani Tööpartei (PKK) mässulised ei nõustunud vabastama teisipäeval pantvangi võetud kolme Saksa turisti ja nõuavad Saksamaa kurdivaenuliku poliitika lõpetamist.


«Saksa turiste ei vabastada enne, kui Saksamaa teatab, et nad loobuvad Kurdi rahva ja PKK vastasest vaenulikkusest,» ütlesid mässulised esitatud avalduses ja kinnitasid, et pantvangid on hea tervise juures, vahendab BBC.

Saksamaa välisministri Frank-Walter Steinmeieri sõnul on tegemist väljapressimisega.

Kurdistani iseseisvuse eest võitlevad mässulised nõudsid oma avalduses ka Türgi sõjaliste operatsioonide lõpetamist.

Spiegel.de andmetel võttis separatistlik Kurdistani Tööpartei (PKK) kolm sakslasest mägironijat pantvangi Türgi kõrgeima mäetipu Ararati mäe juures asunud laagrist.

Saksa pressi andmetel kuulusid pantvangistatud mehed 13-liikmelisse mägironijate gruppi ja olid vanuses 33-65 eluaastat.

Kolm meest valiti grupist välja juhuslikult ja kümme ülejäänud grupi liiget vabastati ning naasid kolmapäeval Agri linna.

Juunis keelustas Saksamaa Kurdi televisiooni Roj TV, mis riigi siseministri Wolfgang Schäuble kinnitusel oli PKK infokanal. Samuti andis Saksamaa eelmisel aastal Türgile välja kaks PKK võitlejat.

Infoagentuuride andmetel on 1984. aastast iseseisva Kurdi riigi eest võitleva PKK rünnakutes hukkunud umbes 40 000 inimest.

Euroopa Liit ja USA on PKK kuulutanud terroristlikuks organisatsiooniks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles