EL ei tunnista Abhaasia presidendivalimisi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Abhaasia pealinnale Suhhumile
Vaade Abhaasia pealinnale Suhhumile Foto: SCANPIX

Euroopa Liit ei tunnusta Gruusia separatistlikus Abhaasias toimunud presidendivalimisi ning toetab jätkuvalt Gruusia territoriaalset terviklikkust, teatas eesistujamaa Rootsi esmaspäeval.


«EL ei tunnusta konstitutsioonilist ega õiguslikku raamistikku, mille järgi need valimised on toimunud,» ütles eesistujamaa kõigi 27 liikmesriigi nimel.

«EL toetab jätkuvalt, vastavalt rahvusvahelisele õigusele, Gruusia territoriaalset terviklikkust ja suveräänsust,» seisab dokumendis.

Laupäevase hääletuse, mida enamus maailmast peab ebaseaduslikuks, ent mida tervitas Venemaa, võitis hiiglasliku ülekaaluga ka seni regiooni juhtinud Sergei Bagapš.

Venemaa mõju kasvamine on Abhaasias, Musta mere rannikuäärsel kauni maastikuga alal, kus elab 216 000 inimest, ning mis on kuulus oma palmirandade ja subtroopilise kliima poolest, täiesti ilmselge.

Paljud regiooni elanikud leiavad, et Abhaasia on Gruusia võimu vahetanud lihtsalt Vene juhtimise vastu ning et Bagapš on muutunud liiga Moskva-lähedaseks.

Valimised olid Abhaasia esimesed presidendivalimised alates ajast, mil Venemaa mulluse augustisõja järel regiooni iseseisvaks riigiks tunnistas.

Moskva tunnustamisotsusega on ühinenud vaid Nicaragua ja Venezuela, ülejäänud osa maailmast peab Abhaasiat Gruusia osaks, mille Vene väed on ebaseaduslikult okupeerinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles