Sahharovi preemia laureaat kutsus ELi Moskvale survet avaldama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Kovaljov
Sergei Kovaljov Foto: Reuters / Scanpix

Vene inimõigusaktivist Sergei Kovaljov ütles täna Euroopa Parlamendis Sahharovi mõttevabaduse preemia üleandmistseremoonial, et Euroopa Liit peab Moskvale survet avaldama, kui tahab, et Venemaal inimõigusi austataks.


«Euroopa kohus on mitte vaikida, vaid ikka ja jälle korrata, meelde tuletada ning väärikalt ja kindlalt nõuda, et Venemaa (inimõiguste küsimuses) oma kohustusi täidaks,» ütles veteranaktivist Strasbourgis Euroopa Parlamendi täiskogule.

Kui seda ei tehta, tõlgendavad Vene võimud seda järeleandmisena, hoiatas nõukogudeaegne dissident.

«Vaikimist tõlgendaksid Venemaa võimud kohe kindlasti endile sobivalt. Tundlike teemade mahavaikimine kahjustab ilmselgelt just Venemaad. Kuid see kahjustab samavõrd ka Euroopat, kuna niimoodi seatakse kahtluse alla Euroopa institutsioonide pühendumine Euroopa väärtuste kaitsmisele,» ütles ta.

Et Venemaa oma inimeste põhilisi vabadusi austaks, peab Euroopa poliitika Moskva suunal olema vankumatu ja sõbralik, lisas Kovaljov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles