Zimbabwe sanktsioonidele tõmmati kriips peale

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina alaline esindaja ÜRO juures Guangya Wang kuulamas kolleegide sõnavõtte julgeolekunõukogus.
Hiina alaline esindaja ÜRO juures Guangya Wang kuulamas kolleegide sõnavõtte julgeolekunõukogus. Foto: AFP / Scanpix

ÜRO Julgeolekunõukogus eile arutusel olnud võimalikud sanktsioonid Zimbabwe juhtkonna vastu kukutati vetoõigusega Venemaa ja Hiina vastuseisu tõttu kiiresti läbi.

Lääneriikide resolutsioonikavandis sooviti lisaks relvaembargole kehtestada ebaseaduslikult tagasi valitud presidendile Robert Mugabele ja veel rohkem kui tosinale kõrgele Zimbabwe ametnikule ka finants- ja reisimispiirangud, vahendas BBC News.

Kuid eile toimunud hääletusel olid selle vastu viis riiki, teiste seas julgeolekunõukogu alalised liikmed Hiina ja Venemaa. Eelnõu läbikukutamise peale on eriti ärritunud Suurbritannia ja USA, kellele see on korrespondentide hinnangul tõsiseks tagasilöögiks.

Suurbritannia välisministri David Milibandi sõnul on veto mõistetamatu, eriti arvestades, et Moskva oli varem toetanud Zimbabwe karmimat kohtlemist.

Venemaa suursaadik maailmaorganisatsioonis Vitali Tšurkin seevastu leidis, et ÜRO oleks sanktsioonidega astunud üle oma mandaadist.

Hiina välisministeeriumi hinnangul oleks aga sanktsioonid muutnud olukorra veelgi keerulisemaks poliitilise dialoogi ja läbirääkimiste alustamise erinevate poliitiliste jõudude vahel Zimbabwes.

 

ÜRO sanktsioonide vatsu oli lisaks kahele suurriigile ka Lõuna-Aafrika Vabariik, kus loodetakse president Mugabe ja opositsiooni vahelises vaidluses saavutada kompromiss võimujagamiseks, mis seni on ebaõnnestunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles