FARC süüdistab Betancourti pääsemises reetureid

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Colombia suurima sissirühmituse, revolutsiooniliste relvajõudude FARCi esindajad kurtsid, et nende oma võitlejate reeturlikkus võimaldas sõjaväel kavala operatsiooni abil vabastada džunglist tähtsaimad pantvangid, kelle seas oli ka tuntud poliitik Íngrid Betancourt.

Kaamerate ees eelmisel nädalal läbi viidud meisterlik operatsioon, mille käigus sõdurid maskeerisid end abitöötajateks, kes pidid pantvange ühest laagrist teise toimetama, pälvis maailmas suurt vastukaja. Mässulised süüdistavad aga nüüd juhtunus kahte valvurit, kes võimude lõksu langesid ja pantvangid loovutasid, vahendas Reuters.

Colombia valitsus on tunnistanud, et veretu missioon, millega revolutsionääridele anti järjekordne valus löök, õnnestus tänu sisside sekka infiltreerunud agentidele.

Kohalike vaatlejate sõnul on edu taga riigi uus kaitseminister Juan Manuel Santos, kes rõhutas vajadust imbuda sisse mässuliste leeri. Sama strateegiaga õnnestus märtsis sõjaväe eriüksusel tappa ka sisside tähtis liider Raul Reyes, kelle tabamiseks tungiti üle piiri Ecuadori.

Tookordse haarangu ajal saadi kätte ka sülearvutid, milles peitus palju tähtsat informatsiooni rühmituse tegevuse kohta. Samas põhjustas see ka rahvusvahelise skandaali ning diplomaatiliste suhete katkemise mõneks ajaks Ecuadori ja Venezuela vasakpoolsete juhtkondadega.

FARC kinnitas oma viimases avalduses siiski, et on kõigest hoolimata valmis jätkama läbirääkimisi veel sadade vangide vahetuse saavutamiseks, ehkki võimud ei ole seni leppinud neile esitatavate kaugeleulatuvate tingimustega.

Revolutsionääride positsioon on aga oluliselt nõrgenenud, sest selle aasta esimeses pooles on nende leerist lahkunud üle poolteise tuhande võitleja. Kevadel suri loomulikult ka rühmituse pikaaegne liider Manuel Marulanda.

Colombia president Álvaro Uribe naudib aga rahva seas enneolematut populaarsust. Samal ajal üritab ta leida ühist keelt ka Venezuela skandaalse liidri Hugo Chávezega, keda varem on sageli süüdistatud sisside toetamises.

Ladina-Ameerika tippkohtumisel eile nõu pidanud liidrid lubasid hakata suhteid kahe riigi vahel parandama. Cháveze meelemuutus on ka üks põhjuseid, miks mässulised viimasel ajal üha enam taanduma on pidanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles