Euroopa Liidu laienemine maksab soomlasele 20 õlletoopi

Tarmo Virki
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Soome suveüritustel, nagu näiteks leiliviskamise maailmameistrivõistlustel 2. augustil Heinolas, jagavad Eurooppalainen Suomi ühenduse teavitajad infot selle kohta, kuidas Eesti ühinemine Euroopa Liiduga mõjutab tavalist soomlast.

«Esimene asi, mis tavalist soomlast Euroopa Liidu laienemise juures huvitab, on kindlasti see, palju see talle maksma läheb? Selle jaoks on meil vastus olemas - 20 õlletoopi aastas,» ütles Postimehele «Soome ja Eesti - ELi naabrid» projekti teavitaja Kaisa-Maria Soro.

«Loomulikult sõltub vastus paljus sellest, kes seda küsib, aga põhimõtteliselt on meie vastuseks, et see maksab meile küll kuigivõrd raha, kuid toob siiski rohkem sisse. Ainus, mis maksaks laienemisest rohkem, oleks mittelaienemine,» tõdes teine teavitaja Iti Verte.

Suvetuur algab homme

Eurooppalainen Suomi ühendus alustab homme Turust oma suvetuuri «Soome ja Eesti - ELi naabrid», mille käigus jagatakse umbes 40 suveüritusel soomlastele infot selle kohta, kuidas Euroopa Liidu laienemine ja Eesti ühinemine mõjutab tavalist soomlast.

Kuidas Eesti ühinemine siis muudaks tavalise soomlase elu? Nagu ühest suust kinnitavad teavitajad, et tavalise soomlase jaoks oleks kõige tähtsam võimalus ilma piiranguteta alkoholi «importida».

Ohutud eestlased

«Lisaks tulevad mõned eestlased kindlasti Soome tööle, aga nad ei vii ära tavaliste soomlaste töökohti. Tööle tullakse siia mõneks ajaks - näiteks maasikaid korjama või ehitustöödele,» ütles uurimuse Euroopa Liidu laienemise ja Eesti ühinemise mõjudest Lõuna-Soomele kirjutanud Turu majanduskõrgkooli uurija Sakari Saarinen.

Soome Ametiühingute Keskliit leidis veel mõne aasta eest, et pärast laienemist saabuks Soome tööle üle 300 000 eestlase.

«Need hinnangud olid alguses tublisti liialdatud,» tõdes Saarinen.

Sügise tipphetkeks on referendumiõhtu, kui 14. septembril kogunevad ka soomlased põnevusega jälgima Eesti referendumi tulemusi.

Nende projekti tulemus siiski ei mõjuta - isegi kui eestlased ütlevad Euroopa Liidule «tänan, ei», jagavad soomlased ka pärast seda infot Eesti ühinemise mõjude kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles