Venemaa andis oodatult loa Nord Streami ehituseks

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nord Streami gaasitorustiku torude mahalaadimine Põhja-Saksamaal Sassnitzis 17. augustil.
Nord Streami gaasitorustiku torude mahalaadimine Põhja-Saksamaal Sassnitzis 17. augustil. Foto: AFP / Scanpix

Venemaa Föderatsiooni keskkonnaamet andis täna oodatult loa gaasijuhtme Nord Stream ehitamiseks, vahendas

Interfax

.

Läänemere põhja kavandatava Nord Streami gaasitorustiku projekt on saamas reaalsuseks, kuna rahvusvaheline gaasikonsortsium vajab torujuhtme ehitamiseks luba viielt riigilt – Venemaal, Soomel, Rootsil, Taanil ja Saksamaalt, mille territoriaalvett ning majandustsooni see läbib.

Tänaseks on sellele heakskiidu andnud Rootsi, Taani ja Soome valitsus ja nüüd ka Venemaa looduskasutuse kontrolli föderaalamet Rosprirodnadzor, kes andis rohelise tule Venemaa vetes kulgevale 123 kilomeetri pikkusele lõigule.

«Loa andmine on oluline märk rahvusvaheliste projektide rakendamisel Venemaal,» kommenteeris Nord Streami tegevdirektor Matthias Warnig konsortsiumi koduleheküljel.

Warnigi sõnul on luba pikaajalise hindamisprotsessi tulemus ning see vastab ÜRO Espoo keskkonnakonventsiooni tingimustele.

«Me oleme projektiga ajagraafikus, et alustada gaasijuhtme ehitamist 2010. aasta kevadel ja gaasi transportimist 2011. aastal,» lisas Warnig.

Toruhanke arutelu pole tegelikult veel lõppenud, kuna ehitusloa saamiseks läheb vaja ka Lääne-Soome keskkonnalubade ameti heakskiitu, formaalselt ka Saksamaa luba, kus otsustusprotsess on samuti lõpule jõudmas.

Gaasitorustiku trassile jäävate miinide ja muude lõhkekehade traalimine ning hävitamine on juba alanud.

Venemaalt Viiburist alguse saav 1223-kilomeetrine gaasitorustik kulgeb projekti järgi  Soome lahe ja Läänemere põhjas kuni Saksamaa Greifswaldini välja.

Nord Stream loodab kõik vajalikud load kätte saada selle aasta lõpuks, et alustada ehitusega järgmise aasta aprillis. Firma kavatseb esimese kahest paralleelsest gaasitorust anda eksp­luatatsiooni 2011. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles