Filipiinidel kardetakse suurt vulkaanipurset

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laava voolab Mayonilt alla.
Laava voolab Mayonilt alla. Foto: ERIK DE CASTRO/REUTERS

Filipiinide valitsus hoiatas täna, et Luzoni saare Mayoni vulkaan, kust on terve nädala laavat voolanud, võib peagi pursata. Valitsuse vulkanoloogid tõstsid pärast vulkaani aktiivsuse kasvu täna häireolukorra Mayoni lähedal neljanda tasemeni, mis tähendab, et tulemägi võib lähipäevil pursata, vahendas uudistagentuur AFP.


Kohalike päästjate juht Raffy Alejandro teatas, et sõjavägi ja politsei on piirkonnast evakueerinud umbes 8600 perekonda, kes elavad Mayoni ümbruses kaheksa kilomeetri raadiuses. Kokku elab ohutsoonis 9000 peret.

Võimud hoiatasid ka, et hakkavad jõuga evakueerima peresid, kes ei taha oma taludest lahkuda. Paljud külaelanikud võivad lisaks üritada salaja tagasi minna, sest ei taha oma kariloomi või saaki maha jätta.

Valitsuse peavulkanoloog Renato Solidum kinnitas ajakirjanikele, et nad on valmis purskeks ja sellele järgnevaks vulkaanilise sette vooluks.

Ta väitis, et vulkaaniline tuhk ei tohiks tema sõnul siiski jõuda kaugemale kui kuue kilomeetri kaugusele 2421 meetri kõrgusest vulkaanist.

Mayoni 2006. aasta purskes ei saanud otseselt keegi surma, kuid vulkaanipurskele järgnenud mudavoolud tapsid sadu inimesi. 1814. aastal tappis vulkaanipurse 1200 inimest.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles