Ojuland: opositsioon Venemaal pole lootust kaotanud

Martti Kass
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraadist eurosaadik Katrin Saks soovitab Kristiina Ojulandil enne poliitiliste avalduste tegemist end teemaga kurssi viia..
Sotsiaaldemokraadist eurosaadik Katrin Saks soovitab Kristiina Ojulandil enne poliitiliste avalduste tegemist end teemaga kurssi viia.. Foto: Raigo Pajula.

Euroopa Liberaalide ja Demokraatide Reformipartei (ELDR) aseesimees Kristiina Ojuland osales endise Venemaa peaministri, tänase opositsiooniliidri Mihhail Kasjanovi kutsel Venemaa Rahvademokraatliku Liidu partei kongressil Moskva lähistel Golitsõnos.

Kahepäevasel kongressil valiti partei esimeheks tagasi Mihhail Kasjanov ning võeti ühehäälselt vastu otsus liituda ELDRiga.

«Kongressil sai veekord kinnitust, et tänane olukord Putin-Medvedjevi Venemaal on kordades hullem, kui oskasime seda ette kujutada. Kõik mis puutub inimõigustesse, demokraatlike institutsioonide toimimisse ja sõnavabadusse, on võrreldes Putini-eelse Venemaaga kardinaalselt muutunud,» tõdes Ojuland.

« Öistest sissetungimistest Venemaa jõustruktuuride poolt opositsionääride kodudesse, arreteerimistest ja ebaseaduslikust jälitustegevusest on saanud Venemaa opositsionääride argipäev. Mitmetes kongressi sõnavõttudeski võrreldi olukorda Venemaal sõjaeelse Stalini režiimi või Valgevene Lukashenka diktatuuriga,» rääkis Ojuland.

Tänane Venemaa võimuladvik on Ojulandi sõnul muutnud riigi imiteerimise riigiks: imiteeritakse demokraatiat, imiteeritakse inimõigusi, imiteeritakse sõjalist võimsust, tegelik pilt on risti vastupidine.

«Pean väga oluliseks, et Euroopa Liidu ja Venemaa vahel ettevalmistatava uue partnerlepingu raames pööratakse demokraatlike institutsioonide puudulikkusele, inimõiguste rikkumisele ja meediavabaduse puudumisele Venemaal suuremat tähelepanu,» ütles Ojuland

Ojulandi sõnul näitab Venemaa Rahvademokraatliku Liidu partei poolt vastuvõetud üksmeelne otsus liituda ELDRiga aga seda, et Venemaal leidub siiski veel inimesi, kes jagavad meiega ühiseid väärtusi ning omavad liberaal-demokraatliku ilmavaadet .

Venemaa Rahvademokraatliku Liidu partei sobivust ja liitmist ELDRiga arutatakse 30. oktoobril Stockholmis toimuval ELDRi kongressil. On võimalik, et esimest korda ajaloos võetakse oktoobris ELDRi vastu oma kodumaal registreerimata partei, sest Venemaa Rahvademokraatliku Liitu on Vene võimud seni keeldunud parteina registreerimast.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles