Poolas nõutakse peaministri tagasiastumist

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsusvastane meeleavaldus kolmapäeval Varssavis asuva seimihoone ees.
Valitsusvastane meeleavaldus kolmapäeval Varssavis asuva seimihoone ees. Foto: SCANPIX

Poola pealinnas Varssavis nõuavad kümned tuhanded meeleavaldajad protestimarsiga peaminister Donald Tuski tagasiastumist.

Neljandat päeva vältavate meeleavalduste taga on ametiühinguliit Solidaarsus, mis on bussidega toonud tuhandeid meeleavaldajaid pealinna Varssavisse. Täna peaksid protestiga liituma veel kahe suurema ametiühinguliidu liikmed, vahendas uudisteagentuur AFP.

«Me tahame Donald Tuski lahkumist. See on ainus viis muuta Poolas sotsiaalpoliitikat,» põhjendas Solidaarsuse esindaja Marek Lewandowski, kelle sõnul oodatakse täna Varssavis protestimarsile 100 000 inimest.

Hiljutise arvamusküsitluse tulemuste kohaselt on protestiaktsiooni korraldajatel Poola avalikkuse toetus. Teisipäeval avaldatud uudistesaate Fakty tellitud ja MillwardBrowni läbiviidud uuringu tulemused näitasid, et 59 protsenti vastanuist toetab meeleavaldajaid, vastu oli 31 protsenti küsitletuist, ülejäänud ei osanud seisukohta võtta.

Tuski paremtsentristliku valitsuse reiting on langenud madalaimale tasemele alates 2007. aastast, mil Tusk valitsusjuhiks sai. Valitsuse populaarsus on eelkõige langenud riiki tabanud majandusraskuste tõttu, mis on sundinud valitsust kulutusi kärpima, et tulla toime eelarvepuudujäägi hiljaaegu ilmnenud suurenemisega.

Kõige enam kriitikat on valitsus pälvinud kavandatava pensionireformi tõttu. «Me tahame, et pensioniiga oleks 65 nagu varem ja mitte 67, nagu Tuski reform ette näeb. Me tahame paremat sotsiaalpoliitikat ja garantiisid töötajatele,» täpsustas Lewandowski.

Lisaks pensioniea muutmata jätmisele nõuavad ametiühingud ka kõrgemat miinimumpalka ja paremat tööturvalisust. Näiteks ei ole meeleavaldajad rahul, et eelkõige noortega sõlmitakse lühiajalisi töölepinguid.

«Ma tahan, et ajutised lepingud kaoksid,» ütles Puławy keemiatehase töötaja Zdzisław Urabanek.

Poola raadio kodulehe teatel on valitsuse tööminister Władysław Kosiniak-Kamysz kutsunud ametiühinguid läbirääkimistele. Ametiühingute sõnul puudub valitsusel aga soov dialoogi pidada.

Võimuliitu on nõrgestanud ka kahe Tuski paremtsentristliku Kodanikeplatvormi (PO) parlamendisaadiku lahkumine, mis on valitsuse toetuse esinduskogus kahtluse alla seadnud. Praegu on võimuliidul 460-liikmelises seimis 232 saadiku toetus.

Osade vaatlejate hinnangul võivad riiki seetõttu ees oodata ka erakorralised valimised. Viimaste arvamusküsitluste kohaselt võidaks valimised opositsiooniline Seaduse ja Õigluse partei (PiS).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles