Hodorkovski kandideerib Sahharovi preemiale

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Hodorkovski 2010. aastal kohtus.
Mihhail Hodorkovski 2010. aastal kohtus. Foto: SCANPIX

Vanglakaristust kandev Vene naftakontserni Jukose endine juht Mihhail Hodorkovski kandideerib Sahharovi mõttevabaduse preemiale.

2003. aastal kelmuses, maksudest kõrvalehoidmises ja pettuses kinni peetud ja kahe aasta pärast kaheksaks aastaks vangi mõistetud Hodrokovski kandidatuuri esitasid Euroopa Parlamendi saadikud eesotsas sakslasest Roheliste / Euroopa Vabaliidu fraktsiooni esindaja Werner Schulziga, vahendas uudisteagentuur RIA Novosti.

Karjala vangilaagris karistust kandev 50-aastane Hodorkovski, kes mõisteti 2010. aastal teistkordselt süüdi rahapesu ja vara omastamise eest, kuid kelle kinnipidamisaega Moskva kohus seejärel lühendas, peaks vabanema tuleva aasta augustis, kuna tema karistusaega arvestatakse 25. oktoobrist 2003, kui ta vahi alla võeti.

Juba varem on Sahharovi preemia nominentideks esitatud ka Pakistani haridusaktivist Malala Yousafzai ja Ühendriikide luureandmete lekitaja Edward Snowden.

Sahharovi auhinda annab europarlament välja 1988. aastast. Möödunud aastal said selle iraanlased - advokaat Nasrīn Sotoudeh ja filmirežissör Ja‘far Panāhī.

Auhinnaga kaasneb 50 000 eurone rahasumma. Tänavune auhinnasaaja tehakse teatavaks oktoobris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles