Sloveenias hakatakse ehitama riigi esimest mošeed

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nurgakivipanek Sloveenia esimesele mošeele tõi Ljubljanasse tuhandeid islamiusulisi.
Nurgakivipanek Sloveenia esimesele mošeele tõi Ljubljanasse tuhandeid islamiusulisi. Foto: SCANPIX

Sloveenia pealinnas Ljubljanas pandi eile nurgakivi riigi esimesele mošeele, mis tekitab vastuolusid juba enne valmimist.

Pidulikul tseremoonial osales hinnanguliselt 10 000 inimest, teiste seas ka Sloveenia peaminister Alenka Bratušek, kes rajatavale pühakojale nurgakivi asetas. Lisaks Sloveenia valitsusjuhile viibis tseremoonial ka umbes 12 miljonit eurot maksma minevat projekti rahastava Katari valitsuse minister, vahendas uudisteagentuur AFP.

Bratušek nimetas mošee rajamist sümboolseks võiduks igasuguse usulise sallimatuse vormide üle, märkides, et Euroopa oleks islamita kultuuriliselt vaesem.

Mošee rajamist on saatnud vaidlused. Nii esitati ametlik taotlus pühakoja ehitamiseks juba 1969. aastal, kuid erinevatel põhjustel on selle rajamine veninud. Viimane takistus mošee rajamisel ületati pärast seda, kui Ljubljana linn müüs islamikogukonnale maatüki, kuhu mošeed ja islami kultuurikeskust nüüd rajama hakatakse.

Bratušek nimetas mošee rajamist sümboolseks võiduks igasuguse usulise sallimatuse vormide üle.

Mošee vastased püüdsid selle ehitust aga igati takistada. Näiteks soovisid nad korduvalt küsimuse panemist rahvahääletusele, kuid nende kava kukkus kõrgeimas kohtus läbi.

Kahemiljonilise elanikkonnaga Sloveenias elab hinnanguliselt 47 000 moslemit, kuigi islamikogukonna väitel on neid ligikaudu 80 000. 2002. aasta rahvaloenduse järgi on islam pärast 1,1 miljoni järgijaga katoliiklust populaarsuselt riigi teine usund.

2016. aasta sügiseks valmiv mošee on küll esimene iseseisvas Sloveenias, kuid ka varem on Sloveenia territooriumil paiknenud islamiusuliste pühakoda, mis hävitati aga pärast Esimest maailmasõda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles