Füle: Euroopa Liit ei hülga Armeeniat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Štefan Füle.
Štefan Füle. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni laienemisvolinik Štefan Füle kinnitas, et Brüssel on huvitatud tihedatest suhetest Jerevaniga isegi siis, kui Armeenia ühineb Venemaa juhitava tolliliiduga.

Füle rõhutas Raadio Vaba Euroopa armeeniakeelsele programmile Euroopa Liidu seisukohta, et Armeenia ei saa sõlmida ELiga assotsiatsiooni- ega vabakaubanduslepet, kui ta jätkab ettevalmistusi tolliliiduga ühinemiseks.

«Armeenia otsuse tõttu ei ole assotsiatsioonilepe enam laual. Nii et rääkigem nende ambitsioonidest, nende nägemusest, kuidas viia suhted kõrgemale tasandile, ja leida neile uus õiguslik raamistik,» rääkis Füle reedel Jerevanis pärast ELi idapartnerlusriikide välisministrite mitteametlikku kohtumist.

EL lootis, et Armeenia astub novembris Vilniuse tippkohtumisel järgmise sammu ühenduse kaubanduslepetega liitumiseks. President Serž Sargsjan teatas aga möödunud nädalal ootamatult, et tema soovib Armeenia ühinemist tolliliiduga, mille eesotsas on Venemaa ning kuhu kuuluvad juba Valgevene ja Kasahstan.

Füle kinnitas, et Vilniuses ei allkirjastata Armeeniaga ühtki lepet. Samas kinnitas ta, et Brüssel ei hülga Armeeniat ega kodanikuühiskonda.

«Ma rääkisin täna ka kodanikuühendustega nagu Rahvuslik Platvorm ja selgitasin neile, et Armeenia otsus eelistada assotsiatsioonileppele tolliliitu ei tähenda, et Euroopa agenda, euroopalikud väärtused ja põhimõtted kaoksid,» ütles volinik.

Füle rääkis ka, et Venemaal ei oli ELi idapartnerlusprogrammist midagi karta. «Assotsiatsioonilepped on head meie partneritele ja head ka partnerite naabritele,» sõnas ta ja maalis nägemuse Lissabonist Vladivostokini ulatuvast vabakaubandusliidust.

Samas hoiatas ta Venemaad teiste idapartnerlusriikide survestamise eest, et mõjutada neid tolliliidu või välja pakutud Euraasia Liiduga ühinema. Surve korral võite meile loota, ütles Füle ja rõhutas, et «solidaarsus ei ole Euroopa Liidus tühi sõnakõlks».

ELi idapartnerlusprogramm hõlmab kuut riiki: Armeeniat, Aserbaidžaani, Gruusiat, Moldovat, Ukrainat ja Valgevenet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles