Kerry: USA ähvardus Süüriat rünnata jääb kehtima

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriikide välisminister John Kerry
Ühendriikide välisminister John Kerry Foto: SCANPIX

USA sõjaline ähvardus kasutada Süüria vastu sõjalist jõudu jääb kehtima, ütles Ühendriikide välisminister John Kerry pühapäeval päev pärast kokkulepet Damaskuse keemiaarsenali hävitamises.

«Jõukasutamise ähvardus jääb kehtima, ähvardus on tõeline,» ütles Kerry Jeruusalemmas ühisel pressikonverentsil Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahuga.

«Rahvusvahelistes suhetes ei saa õõnsaid sõnu olla,» lisas ta pärast neljatunnist kohtumist Netanyahuga.

Kerry ja Netanyahu arutasid USA-Vene kokkulepet Süüria keemiaarsenali rahvusvahelisele kontrollile allutamises ja hävitamises ning Lähis-Ida rahuprotsessi.

«Ärge saage valesti aru, ükski valik pole päevakorrast maha võetud,» märkis Kerry. «Massihävitusrelva kasutamine oma rahva vastu on kuritöö inimsuse vastu ja seda ei sallida.»

Kerry ja tema Vene kolleegi Sergei Lavrovi juhtimisel Genfis välja töötatud lepe kohustab Süüriat koostama 21. septembriks oma keemiaarsenalist põhjalikku ülevaadet. Rahvusvahelised relvainspektorid peavad alustama Süürias tööd hiljemalt novembris ja eesmärk on sealsed keemiarelvavarud hävitada 2014. aasta keskpaigaks.

Venemaa ootamatu plaan veenis USA presidenti Barack Obamat loobuma kavandatud sõjalistest sammudest vastuseks 21. Augusti keemiarünnakule Damaskuse eeslinnades, milles Washington süüdistab Süüria presidenti Bashar al-Assadi režiimi.

Obama ütles laupäeval, et Genfi kõnelusi ei saa kasutada venitamistaktikana ning Süüria režiim ja Venemaa peavad täitma lubaduse keemiarelvad rahvusvahelisele kontrollile allutada, et seejärel hävitada.

Obama märkis avalduses, et kui Assad ei täida USA ja Venemaa kokkuleppe tingimusi, «on Ühendriigid valmis asuma tegudele».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles