Putin: Venemaa taastab sõjaväebaasi Novosibirski saarestikus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arktika.
Arktika. Foto: SCANPIX

Venemaa taastab sõjaväebaasi Novosibirski saarestikus, et kindlustada kontroll Arktika selle osa üle, ütles president Vladimir Putin tänasel videokonverentsil.

«Meie sõjaväelased lahkusid piirkonnast 1993. aastal, kuid tegemist on Põhja-Jäämere väga olulise osa ning uue leheküljega Kirdeväila arendamisel. Lisaks sõjaväebaasi taastamisele on kavas taastada ka lennuväli ning võimaldada eriolukorra ministeeriumi spetsialistidel, hüdroloogidel ja klimatoloogidel teha ühiselt tööd Kirdeväila tõhusa ja turvalise tegevuse tagamiseks,» ütles president.

Arktika on muutumas oma maavarade pärast üha ligitõmbavamaks.

Arktika naftavarude suuruseks hinnatakse 90 miljardit barrelit, lisaks sisaldab see piirkond ekspertide sõnul 30 protsenti maailma veel avastamata gaasivarudest. Jää sulamisega muutuvad loodusvarad üha paremini kättesaadavaks ning nende vastu ei tunne huvi mitte üksnes piirkonna riigid, vaid ka näiteks Hiina.

Mitmed riigid nagu Venemaa, Kanada ja USA on teatanud sõjalise kohaloleku suurendamisest Arktikas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles