Läti välisministeerium selgitas ametlikku seisukohta Kataloonia teemal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kataloonia ketist osavõtjad. Nende taga aga kiri: Kataloonia pole Hispaania.
Kataloonia ketist osavõtjad. Nende taga aga kiri: Kataloonia pole Hispaania. Foto: SCANPIX

Läti seisukoht Kataloonia küsimuses ei ole peaministri sõnade «eelarvamuslikule tõlgendamisele» vaatamata muutunud ning autonoomse piirkonna tulevik on Hispaania siseasi, teatas välisministeerium esmaspäeval.

«Tegemist on Hispaania siseasjaga, mis tuleb lahendada vastavalt riigi seadustele ja põhiseadusele,» seisis välisministeeriumi avalduses.

Läti peaminister Valdis Dombrovskis ütles reedel usutluses Kataloonia uudisteagentuurile ACN, et Läti võib teoreetiliselt toetada Kataloonia iseseisvust, juhul kui see saavutatakse legitiimse protsessiga, edastas veebileht Vilaweb reedel.

Dombrovskise sõnul peab Hispaania valitsus otsima võimalusi läbirääkimisteks Kataloonia autonoomse piirkonnaga pärast 11. septembri massimeeleavaldust Via Catalana, millest väidetavalt võttis osa 1,6 miljonit inimest. Läti peaminister viitas usutluses Balti riikide vabanemisele 1980. aastate lõpus ja 1990. aastate alguses.

«Välisministeerium soovib juhtida tähelepanu sellele, et niisugused protsessid on ajaloos unikaalsed ning kogemused on erinevad,» teatas ministeerium oma ametliku seisukoha.

Läti saadik selgitas esmaspäeval kohtumisel Hispaania välisministeeriumis Riia seisukohta Kataloonia võimaliku iseseisvuse küsimuses ja tõdes, et peaministri sõnu tõlgendati eelarvamuslikult.

Tänulikud katalaanid lõid Dombrovskise sõnadele reageerides reedel suhtlusvõrgustikus Twitter teemaviite #ThankYouLatvia («Aitäh, Läti!»), mis tõusis päeva jooksul veebilehe populaarsuselt viiendaks arutlusteemaks.

Lisaks Läti saadikule kutsus Madrid vaibale ka Leedu suursaadiku seoses peaminister Algirdas Butkevičiuse kommentaariga, et Balti kett, millega Baltimaad protestisid 1989. aastal Nõukogude okupatsiooni vastu, inspireeris katalaane, kes moodustasid eelmisel nädalal samuti inimketi iseseisvuse nõudmiseks.

«Mul on väga hea meel, et Leedu eeskuju inspireerib inimesi ka mujal,» ütles Butkevičius. «Usun, et iga maa peab järgima oma põhimõtteid või seadusi, ning leian, et iga maa peab selle tee ise valima. Minu arvates on rahumeelne viis solidaarsuse näitamiseks ja oma arvamuse väljaütlemiseks igati teretulnud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles