Horvaatia eksministrile esitati 93-aastaselt süüdistus sõjaroimades

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
A boy walks past a building destroyed in the 1991-1995 Serbo-Croatian war, on January 18, 2011 in the central Croatian town of Dvor.
A boy walks past a building destroyed in the 1991-1995 Serbo-Croatian war, on January 18, 2011 in the central Croatian town of Dvor. Foto: HRVOJE POLAN/AFP

Horvaatia esimesele iseseisvusaegsele siseministrile esitati teisipäeval 93-aastaselt süüdistus tsiviilelanike tapmises Teise maailmasõja lõpus, teatas prokuratuur.

Josip Boljkovaci kahtlustatakse partisanivõitlust pidanud kommunistide salateenistuse OZNA kõrge juhina 21 inimese kinnipidamiseks ja tapmiseks käsu admises. Zagrebist edelasse jääva Duga Resa piirkonna elanikke süüdistati koostöös natside liitlase Ustaša režiimiga.

Nad võeti kinni ja hukati sõja lõpukuudel, 1945. aasta mais ja juunis, ütles prokuratuur.

Boljkovacile esitatud süüdistus on esimene sellelaadne Horvaatias. Ta peeti juurdluseks kinni 2011. aastal, siis ei võtnud ta süüd omaks.

Boljkovac oli Horvaatia iseseisvusaja esimene siseminister ja ta on suurima opositsioonierakonna HDZ liige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles