Jaapani peaminister: Fukushima leke tuleb märtsiks peatada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inspektorid kontrollivad Fukushima Dai-ichi tuumajaama veemahuteid.
Inspektorid kontrollivad Fukushima Dai-ichi tuumajaama veemahuteid. Foto: SCANPIX

Jaapani peaminister Shinzo Abe külastas täna Fukushima tuumajaama ning teatas, et sealsed lekked tuleb peatada käesoleva majandusaasta lõpuks.

Abe kinnitas ajakirjanikele, et käskis Tokyo Elektrienergia kompaniil lekkiva vee probleem 2014. aasta märtsi lõpuks kaotada. Vähem kui kaks nädalat tagasi teatas peaminister, et olukord on kontrolli all.

Ekspertide hinnangul kulub tuumajaama ümbruse puhastamisele tõenäoliselt ligi neli aastakümmet.

Jaapani valitsus kavatseb kulutada vähemalt 40 miljardit jeeni ehk 297 miljonit eurot Fukushima Daiichi tuumajaama radioaktiivse vee lekke peatamiseks.

Eesmärk on reaktorite piirkonnas maapind külmutada, et radioaktiivne vesi ei pääseks põhjavette. Tööd algavad sel rahandusaastal.

Jaapani eksperdid on hoiatanud Fukushima uue katastroofi eest. Nimelt ehitati pärast maavärinat tuumajaama reaktorite jahutusveele väga kiiresti suured mahtutid, mis on hakkanud lekkima.

Juba mahuteid ehitanud töölised hoiatasid, et nende veepidavus ei ole kindel. Suureks probleemiks on ka see, et pooltäis veemahutid on ebatasasel pinnal seismilises piirkonnas, mis tähendab, et uue maavärina korral on tuumajaam väga ohtlik.

Pühapäeval alustas Jaapan oma viimase töötava tuumareaktori väljalülitamist ja loobub ühiskonnas valitseva vastuseisu tõttu tuumaenergiast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles