Serbia peaminister taunis leedu ametniku surmaga lõppenud rünnakut

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Serbia peaminister Ivica Dačić
Serbia peaminister Ivica Dačić Foto: SCANPIX

Serbia peaminister Ivica Dačići sõnul pole neljapäeva hommikul Põhja-Kosovos leedu tollitöötaja surmaga lõppenud rünnak mitte isamaaline, vaid äärmuslik tegu, mis kahjustab Serbiat.

Serbia valitsus mõistab rünnaku karmilt hukka, lisas Dačić. Tema sõnul võib «äärmusluse hullumeelsus» ohustada Kosovo rahu, stabiilsust ja julgeolekut, mis kahjustaks nii Serbia kui Kosovo serbia vähemuse huve.

Euroopa Liidu Kosovo õigusriigimissiooni (EULEX) konvoid rünnati umbes kell 7:30 [8:30 Eesti aja järgi], mil «kaks EULEX-i sõidukit kuue töötajaga [...] jäid Zveçani linna lähedal tundmatute isikute tule alla», seisis politseimissiooni avalduses.

Serbia valitsus pakkus EULEX-ile abi ründajate leidmisel.

Leedu tolliameti teatel oli hukkunu 35-aastane leedulasest tolliametnik Audrius Šenavičius, kes liitus missiooniga 2012. aastal ning oli Klaipėdas tolliametnikuna töötanud alates 2000. aastast.

EULEX-i teatel sai rünnakus viga veel kaks missiooni töötajat, kes toimetati haiglaravile.

Tegemist on esimese surmaga lõppenud rünnakuga alates EULEX-i tsiviilmissiooni algusest viis aastat tagasi.

Kosovska Mitrovica piirkonnas, kus rünnak aset leidis, elavad peamiselt serblased, kes ei tunnista albaania enamusega Kosovo 2008. aastal ühepoolselt väljakuulutatud iseseisvust. Samal aastal saadeti Kosovosse EULEX-i missioon, et see aitaks hoida silma peal Serbiast lahku löönud Kosovo politsei- ja kohtusüsteemil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles