Mihkelson: aasta sündmus on Nobeli rahupreemia andmine Obamale

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oma aumedali ja diplomi kätte saanud Barack Obama istub rahulolevana Nobeli komitee esimehe Thorbjörn Jaglandi kõrval.
Oma aumedali ja diplomi kätte saanud Barack Obama istub rahulolevana Nobeli komitee esimehe Thorbjörn Jaglandi kõrval. Foto: SCANPIX

Välispoliitika ekspert Marko Mihkelson peab lõppeva aasta olulisimaks sündmuseks maailmas üllatuslikku Nobeli rahupreemia andmist USA presidendile Barack Obamale.

«Tegemist on kahtlemata ühe suurima üllatusega, mis sellel aastal maailmapoliitikas toimus. Eks selline meeletu avanss näitab, kui kõrgel on ootused. Esimene presidendiaasta Obamale pole olnud kuigi edukas eriti välispoliitikat silmas pidades,» kirjutab Riigikogu väliskomisjoni liige Marko Mihkelson on blogis, kus ta on koostanud oma edetabeli kümnest tähtsamast sündmusest maailmas aastal 2009.

Teisel kohal on Mihkelsoni edetabelis rahutused Iraanis. «Midagi taolist pole see regionaalseks liidriks pürgiv riik kogenud alates 1979. aasta islamirevolutsioonist saadik,» kirjutab ta.

Tähtsuselt kolmas on Mihkelsoni jaoks Türgi ja Armeenia leppimine. «Kuigi kahe riigi suhete täielik taastamine võtab veel aega, on saavutatud leppimine kahtlemata ajaloolise tähendusega ning muudab selgelt ka geopoliitilist olukorda regioonis.»

Edetabelisse mahuvad veel konfliktid Afganistanis ja Pakistanis, Kopenhaageni kliimakonverents, Hudsoni jõe ime, Hiina tõus maailma teiseks majanduseks, Lissaboni lepe ja Läänemere strateegia, Nord Streami rohelise tule saamine ning Lähis-Ida rahuprotsessi taas tupikusse jõudmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles