Guantanamo vangi ülekuulamisest avaldati video

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maailma meediale avaldatud videos näidatakse kanadalase Omar Khari ülekuulamisprotsessi Guantanamo vangilaagris, kus teda süüdistatakse terrorismiga seotud kuritegudes ja Ühendriikide sõduri tapmises Afganistanis.

Khadri advokaat avaldas salaja ventilatsioonišahtis filmitud

video

, kus Kanada Luureagentuuri agent küsitleb Ühendriikidele kuuluvas Guantanamo vanglas tema klienti. BBC Newsi andmetel oli Khadri sel ajal kõigest 15-aastane.

2003. aasta veebruaris toimunud ülekuulamise ajal üritasid agendid meelitada Khadrit tegema julgeolekujõududega koostööd. Videos esitab uurija Khadrile küsimusi tema usu ja terrorivõrgustiku Al-Qaeda kohta.

Khadri näitas oma kuulihaavu ja rääkis, et teda piinati Afganistanis asuvas Bagrami õhuväebaasi kinnipidamiskeskuses, mispeale üks agent üritab teda rahustada ja lubas talle tagada arstiabi.

Khadri advokaat ja mitmed kodanikuühendused loodavad, et video võimaldab 2002. aastal Afganistanis vahistatud Khadril Guantanamost pääseda, sest tribunal arutab tema süüasja oktoobris.

Kanada meedia andmetel on nende kasutuses dokumendid, millest selgub, et Khadril ei lubatud Guantanamos toimunud ülekuulamise ajal magada ja ta viidi iga kolme tunni tagant uude vangikongi, et muuta teda küsitlemisel järelandlikumaks, vahendab AFP.

Kuubal asuvas Guantanamo vangilaagris, kus ei kehti USA seadused, hoiab riik sadu peamiselt Lähis-Idast ja Aasiast pärit terrorismikahtlustusega kinnipeetavat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles