Ivanov: Greenpeace'i vahistatud aktivistid rikkusid seadusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene presidendi administratsiooniülem Sergei Ivanov
Vene presidendi administratsiooniülem Sergei Ivanov Foto: SCANPIX

Keskkonnaorganisatsiooni Greenpeace vahistatud aktivistid rikkusid neljapäeval mitut Vene seadust ja rahvusvahelise õiguse normi, ütles Vene presidendi administratsiooniülem Sergei Ivanov laupäeval.

«Tegemist on tuntud organisatsiooniga, kuid minu meelest tegutsesid nad liiga radikaalselt,» ütles Ivanov Stockholmis ajakirjanikele. «Venemaal käsitlevad mõned seda Somaalia stiilis piraatlusena. Nad ei olnud pootshaakide kasutamisel vähem osavad kui Somaalia piraadid,» tõmbas administratsiooniülem paralleeli.

Ivanov viibis Rootsis seoses Londoni rahvusvahelise strateegiliste uuringute instituudi (IISS) konverentsil «Ülemaailmne strateegiline ülevaade».

Greenpeace'i Vene osakond teatas laupäeval, et Vene Föderaalne Julgeolekuteenistus (FSB) ei ole endiselt Petšora lahes kinni peetud keskkonnaorganisatsioonile Greenpeace kuuluva jäälõhkuja Arctic Sunrise'i meeskonna vastu süüdistusi esitanud.

«FSB ei ole Greenpeace'i aktivistidele siiani esitanud süüdistusi ega põhjendanud nende kinnipidamist,» teatas Greenpeace Interfaxile.

Vene piirivalvurid tungisid 19. septembril helikopterilt köitega laskudes Arctic Sunrise'i pardale pärast seda, kui keskkonnakaitsjad kavandasid protestiaktsiooni Prirazlomnaja naftaplatvormil Petšora lahes.

FSB teatas reedel, et Arctic Sunrise pukseeritakse Murmanski ning Vene juurdluskomitee langetab keskkonnakaitsjate tegevuse suhtes protseduurilise otsuse.

Juurdluskomitee Loode-Venemaa osakond on andnud mõista, et aktivistidele võidakse esitada süüdistus piraatluses, mis võib kaasa tuua kuni 15-aastase vangistuse.

Greenpeace teatas viitega kahele kolmapäeval vahistatud aktivistile - šveitslasele Marco Polole ja soomlasele Sini Saarelale - et Vene võimud hoiavad kinni 30 keskkonnaaktivisti.

Organisatsioon teatas laeva hõivamise järel avalduses, et Arctic Sunrise'i reisi eesmärk oli protesteerida Vene gaasikontserni Gazprom plaani vastu puurida Põhja-Jäämeres naftat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles