Vasakaktivistid ja Femeni liikmed ründasid Berliinis abordivastaseid

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile kogunesid Berliini kesklinnas üle kogu Saksamaalt ja Poolastki kohale sõitnud abordivastased, et pidada juba traditsiooniks kujunenud rongkäiku «Marsch für das Leben» (Marss elu eest).

Üritus algas liidukantsleri büroohoone lähedal, kõnesid pidasid nii kiriku esindajad kui ka väriseva häälega naine, kes kirjeldas oma tundeid pärast abordi tegemist. «Ja siis sain ma aru, et ma tapsin oma lapse,» sõnas ta lavalt mitmesajapealisele kuulajaskonnale, kellest paljud hoidsid käes fotogeenilisi väikelapsi kujutavaid plakateid.

Järgmisena esines mees, kes rõhutas tõenäoliselt noorematele suunatud sõnavõtus, et yolo (you only live once)-suhtumine pole siiski kõige õigem tee.

Publik oli pigem vanemaealine, kuid näha oli ka lapsekärudega isasid-emasid, lisaks oli üritusest osa võtma tulnud palju mehi.

Üsna varsti hakkas laval toimuvat varjutama aga abordivastaste vastu protestima saabunud vasakpoolsed, inimõiguslased ja vähemuste õiguste kaitsjad.

Ühel noormehel oli näiteks kaasa võetud plakat: «77 protsenti veendunud abordivastastest on meessoost. Sajal protsendil neist meestest ei õnnestu kunagi rasedaks jääda.»

Lisaks läksid ürituse torpedeerimiseks käiku kaasavõetud viled ja skandeerimine: «Kein Gott, kein Staat, kein Patriarchat!» (jumala vastu, riigi vastu, patriarhaadi vastu). Politseinikud ei laskunud enamikku protesteerijatest lava lähedale, kuid kõva lärm paistis esinejaid tunduvalt häirivat.

Siis hakkasid rongkäigu organiseerijad soovijatele valgeks võõbatud riste jagama, mis peaksid sümboliseerima aborteeritud looteid. Ristide jagamise ette moodustasid politseinikud rivi, kus taga karjusid protestijad: «Keskaeg, keskaeg, keskaeg!», loopides samal ajal politseinikke konfettidega.

Seejärel hakkasid ristidega inimesed aegamisi sõitvate politseiautode taga liikuma, protestijate kisa teeäärtest kaikumas. Abordivastaste leeri ootas lisaks ees veel üks üllatus – ühel hetkel tõmbasid nende sekka imbunud näitsikud ülakehad paljaks ja osutusid Ukraina Femeni topless-protestijateks.

Oma kehadele olid nad kirjutanud näiteks: «Mein Körper, mein Recht» (minu keha, minu õigus otsustada). Seejärel marssisid nad abordivastastega kaasa, kuid seda vaid lühikest aega. Teised ristirongkäigu vastu protestijad palistasid aga pea kogu teekonda.

Võimude hinnangul võttis ristirongkäigust osa umbes 2000 inimest, nende vastu kogunenud protestijaid oli aga ligi 200.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles