Somaalia president: Al-Shabaab on ülemaailmne oht

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kenya märulipolitseinik Westgate'i ostukeskuse juures.
Kenya märulipolitseinik Westgate'i ostukeskuse juures. Foto: SCANPIX

Nairobi terrorirünnaku toime pannud Somaalia sissirühmitus Al-Shabaab kujutab endast ohtu kogu maailmale, ütles Somaalia president Hassan Sheikh Mohamud eile.

Mohamudi sõnul näitab asjaolu, et mõned ründajatest võisid olla Ühendriikides elavad somaallased, Al-Shabaabi ülemaailmset haaret. «Nüüdseks on selge, et Al-Shabaab ei ähvarda ainult somaallasi ja Somaaliat, vaid Aafrikat ja kogu maailma,» ütles Mohamud Ohio ülikoolis peetud kõnes.

Somaalia riigipea sõnul on ta oma Kenya ametivennaga kõnelenud ja lubanud peatselt naaberriiki külastada. «Minu valitsus on pühendunud al-Shabaabi neutraliseerimisele.
Julgeoleku säilitamine on minu prioriteet number üks olukorras, kus Somaalia üritab aastakümneid kestnud kodusõja järel ennast üles ehitada,» rääkis president.

Riigipea hoiatas siiski, et tagasilangust kaosesse ja vägivalda ei saa välistada.

Ta keelitas kõnes Ohio osariigis elavaid somaallasi kaaluma koju naasmist ja panustamist riigi ülesehitamisse. Ohio keskosas elab USA suuruselt teine somaallaste kogukond Minnesota osariigis Minneapolise ja St. Pauli piirkonnas elavate somaallaste järel.

Mohamudi väitel töötab tema valitsuses Ühendriikidest, Austraaliast, Suurbritanniast, Kanadast, Rootsist ja teistest riikidest pärit somaallasi. «Valitsus valmistab teie tulekuks pinda ette,» lausus ta.

President lubas jätkata praegust kurssi koondada kõik Somaalia piirkonnad ühtse keskvõimu alla ja korraldada 2016. aastal vabad valimised. «Edu võti on stabiilsus julgeoleku, poliitika ja majanduse valdkonnas,» sõnas Mohamud.

USA välisminister John Kerry tunnustas reedel Mohamudi jõupingutusi toimiva Somaalia valitsuse loomisel .«Puntlandi ja Somaalimaa piirkondades on veel palju tööd teha. Julgustame Somaalia valitsust kaasamis- ja leppimisprotsessi ning demokraatia taastamist jätkama.»

Al-Shabaabi 10-15 võitlejat tungisid laupäeval Kenya pealinnas Nairobis Westgate'i ostukeskusesse. Terrorirünnakus on Kenya Punase Risti uuendatud andmetel hukkunud 62 inimest, haavatud ligi 200 ja kadunud üle 60 inimese.

Somaalias valitseb poliitiline kaos alates president Siad Barre kukutamisest 1991. aastal. ÜRO toetatud Somaalia valitsus on viimastel aastatel riigi oma kontrollile allutamisel tagasihoidlikke edusamme teinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles