Ilves ÜRO peaassambleel: olukord Süürias on jätkusuutmatu

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves 68. ÜRO Peaassambleel.
Toomas Hendrik Ilves 68. ÜRO Peaassambleel. Foto: SCANPIX

President Ilves tõdes täna ÜRO 68. Peaassambleel rääkides, et praegu on maailmas kõige jätkusuutmatum olukord Süürias. 

ÜRO 68. Peaassamblee võtmeteema on kestlik areng.

«Keemiarelvade kasutamine ei ole üheski olukorras lubatav ning see nõuab täielikku hukkamõistu ja selget vastust,» ütles Eesti riigipea. «Peame tegema kõik, mis meie võimuses, et inimeste kannatusi leevendada.»

President Ilves rõhutas Rahvusvahelise Kriminaalkohtu rolli, et inimsusevastaste kuritegude süüdlased võetaks vastutusele. Eestile kui ÜRO Inimõiguste Nõukogu liikmele on eriti tähtis naiste ja laste õiguste kaitse relvakonfliktides, ütles ta.

Inimõiguste teemaga on seotud ka sõnavabaduse, sh internetivabaduse kaitse, kõneles Eesti riigipea.

«Kaks üliolulist mõistet, küberjulgeolek ja internetivabadus, on omavahel lahutamatult seotud ega välista teineteist,» rääkis president Ilves. «Mõtte- ja sõnavabadus – nii võrgus kui ka väljaspool võrku – on iga demokraatliku riigi alustala ja inimese üks põhiõigusi.»

Eesti riigipea kõneles ka sellest, et maailma kestlikku arengut saavad lisaks ÜROle omalt poolt toetada ÜRO liikmesmaade valitsused ja see on lausa üks nende kohustusi. Näitena tõi president Ilves Eesti toetuse kodanikuühiskonna algatustele, mis aitavad kaasa kestlikule arengule.

Nii on inimesed ligi pooltes maailma riikides liitunud Eestis 2008. aastal sündinud vabakondliku algatusega «Teeme ära!», mis on üks viis muuta meie kõigi elukeskkonda puhtamaks ja meie planeeti keskkonna mõttes paremaks paigaks.

Pärast esinemist ÜRO peaassamblees suundus president Ilves Bostonisse, kus ta esineb Massachusetti Tehnoloogiaülikooli ärikoolis Sloan ja Fletcheri rahvusvaheliste suhete instituudis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles