Pabriks: Läti õhutõrjeõppus ei ole seotud Zapad-2013-ga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Artis Pabriks
Artis Pabriks Foto: SCANPIX

Läti kaitseväe etteteatamata õhutõrjeõppus ei ole seotud Vene-Valgevene ühiõppustega Zapad-2013, vaid kujutab endast Läti maavägede valmisolekutesti, sõnas täna kaitseminister Artis Pabriks.


«Tegemist oli valmisolekutestiga meie maavägede ühele tähtsaimale üksusele. Õhutõrjedivisjonil lasub tulevikus meie rahvusliku julgeoleku eest suur vastutus,» rääkis Pabriks.

Käimasolevad õppused on plaanipärased, kuid divisjoni ei teavitatud selle ajast ja asukohast ette. «Niipea kui anti käsk, liikusid üksused Ādaži polügoonile, tagamaks strateegiliste objektide kaitset. Ülesanne täideti,» sõnas kaitseminister.

Ministri sõnul on üllatusõppusi oodata ka teistel üksustel nii sellel kui ka järgmisel aastal.
Divisjon sai õppuste läbiviimise käsu eile varahommikul ning hakkas juba kell neli oma dislotseerumiskohast Lielvārdest liikuma Ādaži polügoonile, kus asuti positsioonidele ning pandi üles komandopunkt, õhutõrjesüsteemid RBS-70 ja radarid.

Õppuste eesmärgiks on infrastruktuuri tähtsate objektide õhuturbe tõhustamine.

Pabriks ütles möödunud nädalal, et Zapad-2013 ei ole läbinisti kaitseotstarbeline õppus, nagu väidavad Moskva ja Minsk. «Kuigi Zapad-2013 algas 20. septembril, viis Vene president Vladimir Putin siseväed ja transpordiministeeriumi kõrgendatud valmisolekusse juba 17. septembril. Ka see samm viitab millelegi,» lausus Pabriks ja lisas, et hoolikalt tuleb analüüsida selle õppuse potentsiaalset ohtu Balti riikidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles