Nairobi terror: Kenya otsib surnukehi ja püüab leida selgust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KOgu Kenya leinab terrorirünnakus hukkunuid.
KOgu Kenya leinab terrorirünnakus hukkunuid. Foto: SCANPIX


Nairobi kaubanduskeskuse rusude läbi otsimine kestab veel ja neli päeva kestnud terrorirünnaku ohvrite arvu ei osata veel öelda, ent eile kuulutati välja kolmepäevane riiklik lein.

Lipud lehvivad pooles mastis ning turvameetmed pealinne tänavatel on tavalisest oluliselt rangemad - ka bussi minevaid reisijaid kontrollitakse metallidetektoriga.

Kenya presidendi Uhuru Kenyatta teatel hukkus 80-tunnises veresaunas kokku vähemalt 72 inimest, nende seas kuus julgeolekutöötajat ning viis terroristi. Hukkunute seas on vähemalt 18 välismaalast.

Rünnak on tekitanud mitmeid küsimusi riigi kaitsevõimekuse teemadel, sest tundub uskumatu, et 10-15 inimest suutsid kaubanduskeskuses neli päeva redutada ning põhjustada nii paljude inimeste surma. Levivad kuuldused, et riik asub terrorismivastase võitlusega karmimalt tegelema ning vaatab üle ka vastavad strateegiad.

Kenya ajalehe Standard andmetel toodi kümneid surnukehasid hoonest välja ka teisipäeva õhtul. Siseminister Joseph Ole Lenku kinnitas sealjuures, et arvab hoones olevat veel vaid terroristide maised jäänused ning mõned üksikud tsiviilisikud.

Kenyaa Punase risti andmetel on aga endiselt kadunud 71 inimest. Rünnaku käigus sai üle 240 inimese, kellest 60 on jätkuvalt haiglaravil.

Rünnaku eest vastutuse võtnud äärmusrühmituse al-Shabaabi Twitteripostituse väitel suri 137 pantvangi ning et nende hukkumises on süüdi Kenya valitsus, sest julgeolekutöötajad kasutasid maja puhastamiseks keemiarelvi. Valitsus lükkas need väited ümber ning manitses rahvast terroristide propragandasse ettevaatlikult suhtuma.


Kenya Punase risti ametnik rääkis pressile, et kõigepealt lubati neile ligipääsu surnukehadele juba teisipäeval, ent ametivõimud mõtlesid peagi ümber, sest see võib olla veel liiga ohtlik. Seda nii rusude kui võimalike lõksude tõttu. Rusude alla jäänud surnuid identifitseeritakse nüüd juba fotode abil, omaste lähedale laskmiseks on need juba liiga palju lagunenud.

Ligipääs hoonele on tavakodanikele takistatud ning tööd alustasid kohtueksperdid, kelle tulid appi ka USA, Suurbritannia, Saksamaa, Kanada, Iisraeli ning Interpoli spetsialistid. Ekspertide ülesandeks on nii hukkunute ja terroristide tuvastamine kui traagiliste sündmuste käigu taastamine, mis täies mahus ilmselt võimalik pole.

DNA-teste abil loodetakse välja selgitada, kas ründajaid värvati lisaks Somaaliale Ühendriikidest, Suurbritanniast või mõnest muust riigist.

Lenku sõnas, et meedias levivaid spekulatsioone, sealjuures küsimust, kas rünnakus osales ka valge briti naine ning kuidas sai rühmitus enda valdusse niivõrd suure hulga relvi ja laskemoona, ei saa kinnitada ega ümber lükata enne uurimise lõppu, ent see võib võtta ligi nädala. Samuti ei oska ta kommenteerida väidet, et terroristid rentisid relvade kaubanduskeskusesse paigutamiseks endile poe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles