ÜRO: loomakasvatus mõjutab kliimat enam kui ükski teine tööstusharu

Liisa Tagel
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mägedes mäletsevad Austria lehmad.
Mägedes mäletsevad Austria lehmad. Foto: SCANPIX

Loomakasvatus toodab 14,5 protsenti kõigist inimtegevuse poolt tekitatud kasvuhoonegaasidest, teatas täna ÜRO toiduagentuur ning pakkus lahenduseks vähem gaase tootvate lehmade aretuse.


Toidu ja põllumajanduse organisatsioon (FAO) sõnas, et kariloomad eritavad igal aastal metaanikoguse, mis on samavõrdne 144 tonni naftaga – selle energiahulgaga saaks varustada tervet Lõuna-Aafrikat.

Agentuuri sõnul saaks loomade oskusliku käitlemisega, sealjuures nende toidusedeli muutmisega seda kogust 30 protsendi võrra vähendada.

Ren Wang, agentuuri asedirektor põllumajanduse ja tarbijakaitse alal, kinnitas, et kiire tegutsemine on äärmiselt oluline, sest maailma nõudlus liha- ja piimatoodete järgi kasvab pidevalt. Eelkõige põhjustab seda laienev turg.

FAO raporti andmetel eraldub 45 protsenti loomakasvatusega seotud kasvuhoonegaasidest loomasööda valmistamisel, loomad ise eritavad pisut vähem - ligikaudu 39 protsenti.

FAO andmetel on tegu kõige põhjalikuma kaasaegse karjakasvatuse hinnanguga, mis käsitleb globaalse soojenemisega seotud temaatikat ning võimalusi probleemi ohjeldamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles