Vene delegatsioon lahkus Saakašvili kõne ajal saalist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihheil Saakašvili.
Mihheil Saakašvili. Foto: SCANPIX

Venemaa saadikud lahkusid Gruusia presidendi Mihheil Saakašvili kõne ajal ÜRO Peassamblee saalist.

Oma kõnes nimetas Saakašvili Venemaad viimaseks autoritaarseks impeeriumiks maailmas, süüdistas Venemaad ähvarduste abil uue impeeriumi loomises Euraasia Liidu näol ning ennustas, et Vene president Vladimir Putin kaob Vene poliitikast, vahendas Moscow Times.

«Mul hakkab halb, kui KGB polkovnik Vladimir Putin peab kõnet vabadusest, väärtustest ja demokraatiast. See on viimane asi, mida ühe viimase impeeriumi diktaatorlik liider saab maailma jaoks teha,» ütles Saakašvili oma pooletunnises kõnes.

Ühtlasi jääb see Saakašvilile presidendina viimaseks kõneks ÜROs, kuna oktoobris lõpeb tema viimane ametiaeg ning kolmandat korda ta Gruusia riigipeaks enam kandideerida ei saa.

Oma kõnes rõhutas Saakašvili, et Venemaa avaldab Eurooa Liidu idapartnerlusriikidele – Moldovale, Armeeniale, Ukrainale ja Aserbaidžaanile ja Gruusiale – pidevat survet, kuna soovib taastada NSVLi-aegseid piire, kasutades selleks ka õigeusukiriku abi.

Venemaa delegatsioon kuulas Saakašvili kõnet 20 minutit ja lahkus seejärel saalist. Venemaa suursaadik ÜRO juures Vitali Tšurkin nimetas Saakašvili väiteid jaburateks väljamõeldisteks ja kristluse-vastasteks, leides, et Gruusia president peaks otsima psühhiaatri abi.

«Gruusia rahva õnneks on see mees, kelle vaimne seisund vajab professionaalide hinnangut, oma poliitilise karjääri loojangul,» märkis Tšurkin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles