Pakistani maavärinasaar eritab plahvatusohtlikke gaase

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uudishimulikud kohalikud tutvuvad merest kerkinud saarega.
Uudishimulikud kohalikud tutvuvad merest kerkinud saarega. Foto: SCANPIX

Kõigest pool tundi pärast maavärinat tabas Pakistani rannikulinna Gwadari elanikke järjekordne ehmatus – kõigest kilomeetri kaugusel rannast tõusis merest uus saar.


Tegemist on metaani eritava mudavulkaaniga ning tõenäoliselt kaob see peagi taas merre.


Saart kogunesid uudistama sajad hämmeldunud inimesed. Merest tõusnud koreda pinnasega, mudane ja peamiselt liivast koosnev seljak on ovaalse kujuga ning ligi 90 meetrit pikk ja 80 meetrit lai. Osa sellest koosneb kivimitest ning sinna suundusid peagi ka uudishimulikud inimesed. Saare pinnal võis näha surnud kalu ning kohalikud katsetasid tikkudega ka erituva gaasi põlemisvõimet.

Kohalikud väidavad sealjuures, et ka 70-80 aastat tagasi tõusis merest saar, mis nimetati Zalzala Kohl'iks ehk Värinamäeks ning, et tegu on selle sama saare taastulemisega.

Vale see päriselt pole, sest saari on samas piirkonnas maavärinate järel varemgi kerkinud, seda nii 2010., 1999. kui 1945. aastal.

700 kilomeetri laiune Makrani rannikuala, on seismiliselt äärmiselt aktiivne ning sealt leiab mitmeid mudavulkaane. Suurem osa neist asub kuival maal, ent mõned on sarnaselt kõige värskemale saarele kerkinud ka merest ning meri ja vihmahood uhuvad need peagi minema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles