Eesti-Gruusia parlamendirühm: Venemaa ei austa Gruusia suveräänsust

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti-Gruusia parlamendirühma esimees Andres Herkel.
Eesti-Gruusia parlamendirühma esimees Andres Herkel. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Eesti-Gruusia parlamendirühm võttis vastu avalduse, milles taunib Venemaa käitumist Gruusia suveräänsuse rikkumisel.


Avalduses juhitakse tähelepanu Venemaa relvajõudude sissetungile suveräänse Gruusia õhuruumi ja vägede koondamisele Abhaasias, mis parlamendirühma sõnul on räige rünnak iseseisva Gruusia riigi vastu.

25-liikmelise parlamendirühma sõnul rikub provokatiivselt käituv Venemaa rahvusvahelisi norme ja ei austa Gruusia territoriaalset terviklikkust.

«On mõeldamatu, et ÜRO, OSCE ja Euroopa Nõukogu liikmesriik kasutab jõuga ähvardamist teise liikmesriigi vastu,» seisab avalduses.

Samuti viidatakse sellele, et Venemaa ei saa separatistlikes Abhaasias ja Lõuna-Osseetias viia läbi rahuvalveoperatsiooni, kuna on ise konflikti osapool.

Avalduse kohaselt meenutab Venemaa käitumine ja Gruusiat puudutav retoorika aega, mil väikeriike käsitleti peenrahana suurte geopoliitiliste ambitsioonide teostamisel.

Parlamendirühm toetab igati Gruusia kiirendatud liitumist NATO-ga ja Abhaasia ning Lõuna-Osseetia laialdast autonoomiat Gruusia koosseisus.

Parlamendirühm kutsus rahvusvahelisi organisatsioone üles kiirelt ja otsustavalt reageerima ja saatis oma avalduse ÜRO-le, OSCE-le, Euroopa Nõukogule, NATO Parlamentaarsele Assambleele, Euroopa Parlamendile, Vene saatkonnale ning Gruusia parlamendile.

Parlamendirühma esimees Andres Herkel tõi eraldi välja Vene Riigiduuma väliskomisjoni esimehe Konstantin Kossatšovi intervjuu raadiojaamale Ehho Moskvõ, kus Kossatšov seadis kahtluse alla Abhaasia ja Lõuna-Osseetia kuulumise Gruusia koosseisu.

Euroopa Parlamendi liige Tunne Kelam tõstatas eile toimunud Euroopa Parlamendi väliskomisjoni istungil küsimuse Euroopa politseimissiooni saatmise vajadusest Gruusiasse. Kelami sõnul on konfliktipiirkonnas vajalik Euroopa Liidu reaalne kohalolek, sest Vene rahuvalvajate usaldusväärsus Abhaasias on täielikult diskrediteeritud.

Välissuhete peadirektoraadi peadirektori asetäitja Hugues Mingarelli sõnul väärib Kelami ettepanek politseimissiooni saatmisest Gruusiasse halveneva olukorra taustal kaalumist. Mingarelli lisas, et ta tunneb muret ka Euroopa Liidu liikmesriikide ühise positsiooni puudumisest suhetes Venemaaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles