Hiinat ärritas USA-Taiwani raketimüügileping

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hiina Rahvavabariik reageeris teravalt Taibeis resideeruva Ühendriikide ametniku teatele, mille kohaselt müüb USA Taiwanile väidetavalt 330 Patriot-tüüpi raketti (PAC-3).


Ühendriikide de facto saatkonnana töötava Ameerika Instituudi esindaja kinnitusel on maismaal paiknevate Patriot-rakettide müük Taiwanile üks osa aasta eest USA Kongressis heaks kiidetud 6,5 miljardi dollari suurusest relvapaketist. Väidetavalt on raketitehingu maksumuseks kuni 3,1 miljardit dollarit, vahendas AFP.

Hiinlaste hinnangul rikuvad USA relvatarned tunnustamata Taiwanile rahvusvahelist õigust, ohustaksid Hiina julgeolekut ja mõjuksid halvasti kahe riigi vahelistele suhetele.

«Ühendriigid peaksid katkestama igasugused relvamüügi plaanid ja peatama relvamüügi Taiwanile, et mitte kahjustada Hiina-USA suhteid,» ütles Hiina välisministeeriumi esindaja Jiang Yu, kelle kinnitusel lubas Peking Washingtoniga asja tõsiselt arutada.

Relvaekspertide kinnitusel suudavad Taiwanile paigutatud Patriot-raketid alla tulistada Hiina kesk- ja lühimaaraketid.

Kuigi USA katkestas Taibeiga ametlikult diplomaatilised suhted 1979. aastal, on Washington võtnud vastu «Taiwani suhete akti», mis kohustab Ühendriike Taiwanit ohu korral kaitsma.

Hiina peab 1949. aastal lõppenud kodusõja järel mandri-Hiinast eraldunud Taiwanit aga oma territooriumiks ja ei tunnista samanimelisel saarel de facto edasi eksisteerivat Hiina Vabariiki.

Hiina poliitikute väitel on tegemist separatistliku provintsiga ja minevikus on korduvalt ähvardatud see jõuga tagasi vallutada, kui Taiwan peaks liikuma formaalse iseseisvuse suunas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles