Serbia võimude keeld tõi tänavatele sadu geiparaadi pooldajaid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Serbia märulipolitsei valmistub Belgradi kesklinnas positsioone sisse võtma.
Serbia märulipolitsei valmistub Belgradi kesklinnas positsioone sisse võtma. Foto: SCANPIX

Serbia pealinna Belgradi tänavatele toodi täna sajad politseinikud, kelle ülesanne on kolmandat aastat järjest kehtestatud geiparaadi keeldu jõustada.

Märulivarustuses korravalvurid piirasid sisse pargi kesklinnas, kus paraad pidanuks toimuma, ja seda ümbritsevad kvartalid.

Serbia peaminister Ivica Dačić teatas eile, et üritus jääb ära paremäärmuslike rühmituste protestiähvarduste tõttu.

Euroopa Liitu pahandas Serbia võimude otsus ning Belgradil soovitati vägivallaähvardusi uurida ja «rakendada meetmeid», et neid tulevikus enam ei oleks.

Paraadi ärajätmine on kahetsusväärne, ütles Euroopa Komisjoni laienemisvolinik Štefan Füle. «See on kaotsilastud võimalus austada põhiõigusi.»

«Ma olen kohustatud nõudma kandidaatriikidelt, et nad võtaksid täielikult omaks väärtused nagu kogunemisvabadus ja väljendusvabadus, mis kuuluvad Euroopa Liidu alustalade hulka. See on eriti tähtis Serbia liitumiskõneluste kontekstis.»

Serbia on olnud EL-i kandidaat alates 2012. aasta keskpaigast, liitumiskõnelused peaksid algama jaanuaris.

Serbia viimane seksuaalvähemuste paraad 2010. aastal lõppes vägivallaga. Viga sai üle 150 inimese, peamiselt politseinikud, ja varalised kahjud hinnati rohkem kui miljonile eurole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles