Türgi tühistab pearätikeelu ja teeb kurdidele järeleandmisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türklannad Istanbulis toimunud meeleavaldusel, mis toimud Egiptuse tagandatud riigipea Mohamed Morsi toetuseks.
Türklannad Istanbulis toimunud meeleavaldusel, mis toimud Egiptuse tagandatud riigipea Mohamed Morsi toetuseks. Foto: SCANPIX

Türgi valitsus tühistab reformipaketi osana keelu islami pearäti kandmisele avalikes asutustes ja teeb kurdi vähemusele järeleandmisi, ütles peaminister Recep Tayyip Erdoğan.

«Tühistame pearätikeelu avalikes asutustes,» kinnitas valitsusjuht täna.

Teiste täna avalikustatud reformide seas on ka osa piirangute kaotamine kurdi keele kasutamisele, samuti on kavas muuta reegleid, mis takistavad kurdimeelsete ja teiste väikeparteide pääsu parlamenti.

Lisaks plaanib valitsus lubada kurdikeelse hariduse andmist erakoolides ning kurdi piirkondades võib taastada linnade kurdikeelsed nimed.

Kurdi separatistid teatasid septembri keskel, et peatavad oma võitlejate lahkumise Türgist, kuna valitsus pole pidanud oma lubadust viia ellu reformid kurdide õiguste suurendamiseks. Kurdistani Töölispartei (PKK) nõudis märtsis välja kuulutatud ajaloolise relvarahu eest karistusseadustiku ja valimisseaduse muutmist, õigust kurdikeelsele haridusele ning mõningast regionaalautonoomiat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles