Soome firmat kahtlustatakse sadade miljoniteni ulatunud rahapesus

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euro väärtus on kahe aasta kõrgeim.
Euro väärtus on kahe aasta kõrgeim. Foto: SCANPIX

Soome ettevõtet kahtlustatakse sadade miljonite eurodeni ulatunud rahapesus, politsei koostatud eeluurimismaterjal hõlmab 14 000 lehekülge.

Peamise kahtlusaluse advokaat Kai Kotiranta eitab kuriteokahtlusi, kirjutab tänane Helsingin Sanomat. Tema väitel kasutas politsei eeluurimise ajal erakordselt agressiivseid võtteid.

Keskkriminaalpolitsei (KRP) oletab, et pankrotistunud konglomeraat Sekom osales aastaid rahvusvahelises rahapesus.

Politseinike oletusel leidis rahapesu aset aastatel 2002-2009 ja siis voolas klientide pangaarvete kaudu Soome ligi sada miljonit dollarit (75 miljonit eurot) välismaise päritoluga raha aastas.

Teisiti öeldes võib arvatava kuriteo puhul tegemist olla maksimaalselt 600 miljoni euroga.

Politseinike koostatud eeluurimismaterjalidest selgub, raha liikus ka Soomest välja. Nimelt kanti kümneid miljoneid dollareid ettevõtete ja fondide pangakontodele, millest nii mõnigi on registreeritud maksuparadiisis.

Helsingin Sanomate andmetel oletavad politseinikud, et rahapesu eelkuritegu leidis aset Venemaal.

Sekomile pani 1990. aastal aluse omal ajal Nõukogude Liidu Helsingi suursaatkonnas töötanud mees, kes nüüd on peamisi kahtlusaluseid. Nüüd on ta Soome kodanik.

Politseinikud alustasid eeluurimisega 2008. aasta lõpus, kui Saksamaalt saabus õigusabipalve. Seoses sellega tekkis KRP töötajatel kahtlus, et kuritegu võib puudutada ka
Soomet.

Eeluurimismaterjalid sisaldavad lisaks võimalikule rahapesule ka teisi kuriteokahtlusi.

«Kahtlustatavaid on ligi kümme, neist põhiosa on Soome kodanikud,» uurimist juhtiv Sirpa Laakso KRP-st. «Välismaalasi on võib-olla kaks kuni kolm, kuid ma ei saa kindlalt nende kodakondsust välja öelda.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles