Putin: Arktika loovutamine ei tule kõne alla

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin
Vene president Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Artika on ja jääb Venemaa lahutamatuks osaks ja selle loovutamine rahvusvahelise kogukonna haldamise alla on välistatud, ütles Vene president Vladimir Putin neljapäeval.

«Oleme teostanud suveräänsust Arktika üle mitu aastat. Nii jääb see ka tulevikus,» lausus Putin kohtumisel võimupartei Ühtne Venemaa Nižni Novgorodi piirkonnajuhtidele.

Putini sõnul paiknevad USA tuumaallveelaevad Norra rannikul ja selle rakettide lennuaeg Venemaale kuuluvatelt Arktika aladelt Moskvani on 16 kuni 17 minutit. «On rumalus niisuguses olukorras rääkida, et peaksime need alad loovutama kellegi teise kontrolli alla. See on riigivastane seisukoht,» lausus ta.

Presidendi väitel loodab Moskva sellele, et maailm eemaldub külma sõja aegse vastasseisu ajajärgust. «Üldiselt on see juhtumas ja me oleme sellega rahul.»

Putin ütles, et Vene Põhjalaevastik koos selle Euroopa vetes tegutsevate strateegiliste tuumaallveelaevadega tagab piirkonnas julgeolekut. «Teine tuumaallveelaevade baas asub riigi idaosas, kuid on samuti Artikale väga lähedal. Nad patrullivad küll erinevates piirkondades, kuid mõlema laevastiku alused tegutsevad riigi põhjaosas.»

Riigipea esialgne reaktsioon küsimusele Arktika allutamise kohta rahvusvahelisele kontrollile oli märksa emotsionaalsem. Kui temalt küsiti, mida ta arvab ühe politoloogi vastavasisulisele ettepaneku kohta, ütles Putin: «Idioot».Putin ütles varem neljapäeval, et Venemaa taasavas 1994. Suletud sõjaväebaasi Uus-Siberi saartel, tagamaks Kirdeväila julgeolekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles