Merkel alustab täna sotsidega keerukaid läbirääkimisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Täna alustab kristlike demokraatide (CDU) juht Angela Merkel sotsiaaldemokraatidega (SPD) läbirääkimisi valitsuskoalitsiooni moodustamiseks.

Kuigi CDU sai ülemöödunud pühapäeval toimunud üldvalimistel 41,5 protsenti häältest, jäi parlamendis enamuse saavutamisest viis kohta puudu. Merkeli senistel liberaalidest koalitsioonipartneritel valimiskünnist ületada ei õnnestunud.

SPDga on CDU korra juba koalitsioonis olnud ja seda perioodil 2005. aastast 2009. aastani. Sotsiaaldemokraatide populaarsusele mõjus see rängalt, praegu võib asjaolu Merkeli jaoks kaasa tuua aga rasked kõnelused.

Kui kaks erakond ühist keelt ei leia, on Merkelil veel üks võimalus – paluda rohelisi endaga valitsema.

«Eeldatavasti otsustab SPD juhtkond koalitsioonikõnelusi alustada,» sõnas Berliini Freie Universitäti politoloog Oskar Niedermayer uudisteagentuurile AFP. «Kui mõlemad pooled näitavad üles head tahet, ei usu ma, et nad kokku leppida ei suudaks –  üldiselt on need erakonnad siiski suhteliselt sarnased.»

Merkel lubas eile ausaid kõnelusi ning sõnas: «Me vastutame ühiselt stabiilse valitsuse moodustamise eest. »

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles