Portugali parlament toetas homoabielusid

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Portugali geiaktivistid serveerisid parlamendi ees torti, kui saadikud hääletasid samasooliste abielude seadustamise poolt.
Portugali geiaktivistid serveerisid parlamendi ees torti, kui saadikud hääletasid samasooliste abielude seadustamise poolt. Foto: AP / Scanpix

Portugali parlamendis läbis eile esimese lugemise seaduseelnõu, mis lubab samasooliste abielusid, ent hääletusel lükati tagasi ettepanekud anda neile paaridele ka õigus lapsi adopteerida.


Eelnõud toetasid võimul olevad sotsialistid ja teised vasakpoolsed jõud. Ka peaminister Jose Socrates kutsus parlamenti seaduseelnõud heaks kiitma, tuues argumendiks, et sellega heastataks ebaõiglus, mis põhjustab tarbetut valu inimestele, edastas

BBC News

.

Homoabielude seadustamise vastu katoliiklikus riigis on jõuliselt astunud opositsioonis olevad konservatiivid, kes taotlevad üleriikliku referendumi korraldamist. Nende petitsioon kogus üle 90 000 allkirja, kuid lükati siiski tagasi.

BBC korrespondendi sõnul kiskus debatt parlamendis kohati kuumaks ning sotsialistid ründasid ka rohkem tsentrisse kalduvate sotsiaaldemokraatide ettepanekut anda samasooliste kooselule uus nn tsiviilühenduse vorm, nimetades seda diskrimineerivaks.

Eelnõu peab nüüd veel käima läbi komisjonist, misjärel pannakse see lõpphääletusele. Kui see vastu võetakse ja ka presidendilt ratifitseerimisallkirja saab, siis jõustuks see aprillis, vaid kuu aega enne paavst Benedictus XVI plaanitud Portugali-visiiti.

Benedictus on olnud homoabielude jäik vastane.

Portugalist saaks aga kuues Euroopa riik, kus samasooliste abielud seadustataks. Praeguseks on seda tehtud Belgias, Hollandis, Hispaania, Rootsis ja Norras.

Mitmes teises riigis on aga lubatud samasooliste tsiviilpartnerlus, millega geipaaridele laienevad osad traditsioonilise abieluga kaasnevad õigused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles