Islamistid püüavad lapsi oma võrku

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Londoni mošee ees toimuv äärmuslike moslemite meeleavaldus Salman Rushdie vastu.
Londoni mošee ees toimuv äärmuslike moslemite meeleavaldus Salman Rushdie vastu. Foto: TopFoto / SCANPIX

Briti siseministeeriumi ja politsei koostöös käivitati mõne aasta eest programm, millega loodetakse ära hoida noorte riskigruppi kuuluvate moslemite radikaliseerimist ja vägivallale pööramist.


Sellesse programmi on praeguseks haaratud kokku vähemalt 228 noort, peamiselt mehed vanuses 15-24 aastat, kuid nende kõrvalt leiab ka kümmekond algkooliealist, kellest noorim on vaid seitsmeaastane, kirjutab

The Sunday Times

.

Politsei on tuvastanud, et isegi nii noori meelitatakse salamisi terroristlikele tegudele - mõni neist on juba väljendanud soovi saada suurena enesetapupommitajaks. Nii näiteks kirjutas ajalehe andmetel üks lastest oma kooliõpikusse.

2005. aasta pommirünnakute järel algatatud programmi eesmärk on ulatada abikäsi noortele, keda peetakse haavatavaks ja islamistlikust propagandast mõjutatuks, ent mitte veel lõplikult pööratuks. Sageli on nad saanud inspiratsioon džihaadi kuulutavatelt veebilehtedelt või äärmuslikust kirjandusest islamistlikes raamatukauplustes.

Kahtlust äratanud lapsi on programmi suunanud nii õpetajad ja sotsiaaltöötajad kui ka nende endi vanemad. Näiteks tehakse seda juhul, kui mõni teismeline on ootamatult hakanud kandma traditsioonilisi moslemi rõivaid või avaldanud koolis äärmuslikke vaateid. Iga juhtumit käsitletakse individuaalselt. Kellegi programmi kaasamisest teavitatakse ka tema vanemaid.

Murettekitava käitumisega noori jälgib politsei, mõnele leitakse ka mõõdukamate vaadetega mentoreid ning mitmesuguseid tegevusi, nagu matkamine või jalgpallitreeningute läbiviimine, mis aitaksid eksiteele sattunuid ühiskonda integreerida. Programmi ei peeta siiski sobivaks neile, kes on juba ohtlikud või pööratud vägivaldse ekstremismi teele, sest selle eesmärgiks on vaid veenda, nagu kinnitas Surrey politsei ülemkonstaabli abi Craig Denholm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles