Gruusia riigipöörajatele määrati karm karistus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjaväesõidukid mullu mais Muhrovani baasi lähedal.
Sõjaväesõidukid mullu mais Muhrovani baasi lähedal. Foto: RIA No­vosti / TopFoto / SCANPIX

Gruusia kohus mõistis täna kuni 30 aastaks vangi kolm endist sõjaväelast, kes mullu kavandasid president Mihheil Saakašvili kukutamist.


Kaitseministeeriumi poolt sõjaväelise riigipöördekatsena iseloomustatud ülestõus 2009. aasta mais Muhrovani sõjaväebaasis Thbilisi lähedal vältas loetud tunnid ning lõppes ilma verevalamiseta, vahendas AFP.

Armee erukolonel Koba Otanadze mõisteti mässu ja riigipöördekatse kavandamise pärast 30 aastaks vangi, sõjaväe eriüksuse endine komandör Levan Amiridzet karistati mässu ja vastuhaku eest 28-aastase vabadusekaotusega. Tollane Muhrovani tankipataljoni komandör Šota Gorgiašvili mõisteti sarnase süüdistuse eest 19 aastaks vangi.

Mässu neljandaks peategelaseks peetud erukindral Koba Kobaladze aga mõisteti õigeks.

Otanadze, Amiridze ja Gorgiašvili advokaadid teatasid, et kavatsevad Thbilisi linnakohtu otsuse edasi kaevata, kuna pole riigipöördega seotud süüdistustega nõus.

Kohtu teatel leidis kinnitust, et mässajad kavatsesid baasidest sõjaväeüksusi ja relvastust välja liigutada, et hõivata strateegilisi rajatisi.

Gruusia süüdistas esmalt mässu organiseerimises Venemaad, kuid taganes hiljem väitest. Gruusia opositsioon seevastu arvas, et valitsus etendas mässu ise, et juhtida tähelepanu kõrvale samal ajal toimunud Saakašvili-vastastelt meeleavaldustelt.

Lisaks mässukatse peategelastele karistati seitset tsiviilisikut 10-15-aastase vanglakaristusega mässajate abistamise ja ebaseaduslike tulirelvade omamise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles