40 aastat noorem armuke läks põhjaiirlannale maksma poliitikukarjääri

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iris Robinson abikaasa Peter Robinsoniga.
Iris Robinson abikaasa Peter Robinsoniga. Foto: AP / Scanpix

Põhja-Iiri assamblee saadikule Iris Robinsonile läks see, et ta käitus nagu proua Robinson 1967. aastal Oscari võitnud filmist «Elluastuja» ning pidas abieluvälist suhet endast 40 aastat noorema poisiga, maksma poliitilise karjääri.

Seaduse silmis libastus Põhja-Iirimaa proua Robinson laastal 2008, kui toona 59-aastane naine hankis sel ajal 19-aastasele armukesele Kirk McCambley'le 50 000 naela (umbes 870 000 krooni) kohvikuäri alustamiseks, kuid jättis selle detaili oma majandushuvide deklaratsiooni märkimata.

Tänu sellele tegutsebki Belfasti lähistel kohvik The Lock Keeper's Inn. Ning, nagu uuel aastal selgus, siis tõenäoliselt just tänu sellele teatas Robinson möödunud aasta lõpus, et lõpetab tõsise depressiooni tõttu oma 20 aastat kestnud poliitilise karjääri.

Nii Iris Robinson kui tema abikaasa Peter Robinson kuuluvad Põhja-Iirimaa suurimasse erakonda, protestantlikku Demokraatlikku Unionistide Parteisse (DUPi). Peter Robinson on Põhja-Iirimaa peaminister ning praegu uuritakse, kuivõrd teadlik oli tema abikaasa ärisahkerdustest oma noore armukesega. Naise liikmesus DUPis on peatatud.

Robinsonid abiellusid 1970. aastal. Neil on kolm täiskasvanud last.

Varem on Iris Robinson protestantidest valijate sümpaatiat võtnud ka jõuliste moraaliteemaliste sõnavõttudega. Ta on metodist ning et Põhja-Iirimaal on usuline piir vabariigimeelsete katoliiklaste ja lojalistidest protestantide vahel jätkuvalt terav, tõi selline lähenemine enne skandaali puhkemist Robinsonile ka valijate kindla poolehoiu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles