Naise abielurikkumine sundis Põhja-Iirimaa peaministri tagasi astuma

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peter Robinson
Peter Robinson Foto: AP / Scanpix

Abikaasa afäär 19-aastase noorsandiga viis täna ajutise tagaastumiseni ka Põhja-Iirimaa peaministri Peter Robinsoni, teatab uudistevõrk AFP.

 

Täna ajutiselt tagasi astunud 61-aastane Robinson sai seda ametit pidada vaid poolteist aastat. Enne seda oli ta oodanud 28 aastat, et tema koduerakonna Demokraatliku Unionistide Partei (DUP) liider Ian Paisley annaks kellelegi järgmisele võimaluse juhtohjad üle võtta. Nüüd võtab Robinsoni koha ajutiselt üle Põhja-Iirimaa senine ettevõtlusminister Arlene Foster.

2008. aasta juunis ametisse astunud Robinson oli AFP teatel väga erinev oma eelkäijast Paisleyst. Ta oli märksa efektiivsem ja tõsisem poliitik kui tulisest protestandijutlustajast Paisley.

1948. aasta 29. detsembril Belfastis sündinud Peter Robinson töötas enne poliitikasse minemist kinnisvaraagendina. Pärast seda, kui vabariigimeelse IRA terroriakt nõudis tema sõbra elu, sai Robinsonist üks DUPi asutajaliikmeid. See oli aastal 1971, aasta pärast Iris Robinsoniga abiellumist. 1979. aastal pääses ta Briti parlamendi alamkotta, olles seal 30-aastaselt noorim saadik. DUPi asejuhiks tõusis ta aastal 1980.

Peter Robinsoni tund DUPis tuli 2008. aasta märtsis, kui 81-aastane Paisley lõpuks ameti maha pani.

Peter ja Iris Robinsonil on kolm täiskasvanud last: kaks poega ja üks tütar.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles