Vene inimõiguslased hoiatavad sõja eest Gruusiaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tüdruk Gruusia riigilipuga
Tüdruk Gruusia riigilipuga Foto: Reuters / Scanpix

Vene inimõiguslased kutsusid täna politikuid, riigiametnikke ja sõjaväelasi hoiduma Vene-Gruusia suhete teravdamisest, hoiatades, et sõda Gruusiaga tähendaks Venemaa jaoks poliitilist katastroofi, teatas Interfax.

«Kui algab sõda - siis ootab Vene Föderatsiooni täielik poliitiline katastroof. Võimalik väljaheitmine Euroopa Nõukogust - tundlik löök,» märgitakse inimõiguslaste avalduses.

«Ent kuidas rõõmustavad Euroopa (inimõigus)kohtu vihavaenlased. Suhete katkemine Läänega tähendab, et pole vaja vaadata Washingtoni, Londoni ja Brüsseli poole. Grandioosne hurraapatriotismi tõus. Hirmus šovinismi möll,» hoiatavad nad.

Avalduse autoriks on Venemaa vanima inimõiguorganisatsiooni - Moskva Helsingi grupi liider Ljudmilla Aleksejeva, liikumise Inimõiguste Eest juht Lev Ponomarjov, komitee Kodanikukaasabi juht Svetlana Gannuškina, Sahharovi-nimelise muuseumi ja ühiskondliku keskuse direktor Juri Samodurov jt.

«Venemaad ja Gruusiat ühendab sajanditepikkune sõprus. Ja kui juhtub parandamatu, siis on meil ja tulevastel põlvedel sama häbi Gruusia ees, nagu on praegu Ungari, Tšehhi ja Poola ees, Tšetšeenia ees,» seisab dokumendis.

Inimõiguslased leiavad, et võimalikus relvakonfliktis saaksid enim kannatada Abhaasia ja Lõuna-Osseetia elanikud.

«Me teeme kõigile vastutustundlikele Vene poliitikutele, riigitegelastele ja sõjaväejuhtidele ettepaneku teha kõik, mis võimalik, et ennetada konflikti teravnemist Taga-Kaukaasias. Me kutsume kodanikuühiskonda toetama meie seisukohta ning astuma otsustavalt välja Vene-Gruusia konflikti eskaleerumise vastu,» kinnitavad autorid.

«Tuleb lõpetada koketeerimine isehakanud vabariikide Abhaasia ja Lõuna-Osseetia tunnustamise-mittetunnustamise üle, loobuda nende staatuse küünilisest ärakasutamisest Gruusia šantažeerimise vahendina NATOga ühinemise küsimuses,» toonitatakse dokumendis.

Samuti leiavad autorid, et «juhul, kui Vene rahuvalvekontingendil ei ole piisavalt autoriteeti vastasseisu ennetamiseks konfliktipiirkonnas, siis tuleb suurriiklikust kõrkusest loobudes kaasta teisi Venemaale ja Gruusiale sõbralikke riike».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles