Betancourti päästja kandis Punase Risti sümboolikat

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Colombia president Álvaro Uribe tunnistas, revolutsioonilise sissirühmituse käest tuntud poliitiku Íngrid Betancourti ja teised tähtsad pantvangid päästnud erirühma üks liige kandis džunglis rahvusvahelise Punase Risti embleemi, mida ta poleks tohtinud teha.

Uribe teatas, et ta vabandas eksimuse pärast Punase Risti ees ning Colombia valitsus võtab täieliku vastutuse, vahendas BBC News. Presidendi sõnul tunnistas sõdur ise oma viga, põhjendades seda liigse närvilisuse ja hirmuga.

Punase Risti embleemi kandmist peetakse Genfi konventsiooni ja rahvusvahelise õiguse rikkumiseks, sest selline usalduse kuritarvitamine võib hiljem seada ohtu tõelised humanitaarabitöötajad, kes kriisikolletes töötavad.

Colombia armee päästis kavala erioperatsiooniga juuli alguses džunglist kokku viisteist inimest, maskeerudes rahvusvahelisteks abitöötajateks, kes pidid pantvange ühest sissilaagrist teise toimetama. Uribe kinnitusel kandis üldtuntud embleemi operatsiooni ajal vaid üks operatsioonil osalenud sõdur.

Presidendi sõnul rääkis reegleid rikkunud eriüksuslane oma ülemustele hiljem, et ta muutus helikopteri maandumisel suurt hulka sissivõitlejaid nähes väga närviliseks ning kartis tõsiselt oma elu pärast, mistõttu ta võttiski taskust tuntud embleemiga riidetüki ja kinnitas selle oma kuulivestile, vahendas Reuters.

Eksinud sõduri nime võimud ei avalda, viidates soovile mitte rikkuda tema karjääri. «Me ei peaks teda siiski karistama, arvestades seda, et ohvitser tunnistas oma viga ülemuste ja teiste õiguslike instantside ees,» arvas riigipea, lubades võtta täieliku vastutuse juhtunu eest. Ta väljendas intsidendi pärast kahetsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles