Türgi peaminister käis Venemaal gaasikõnelustel

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene peaminister Vladimir Putin (paremal) ja tema Türgi kolleeg Recep Tayyip Erdoğan pressikonverentsil.
Vene peaminister Vladimir Putin (paremal) ja tema Türgi kolleeg Recep Tayyip Erdoğan pressikonverentsil. Foto: RIA Novosti / SCANPIX

Moskvat täna külastanud Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğan kohtus nii president Dmitri Medvedevi kui ka peaminister Vladimir Putiniga, et arutada Venemaa plaani viia merealune South Streami gaasijuhe läbi Türgi vete.


Hiljem antud pressikonverentsil julges Putin teatada, et tal õnnestus saada kinnitust Türgi toetuse kohta. See on värskeim näide Moskva ja Ankara laienevast strateegilisest partnerlusest, vahendas AFP.

Türgi on samal ajal peaosa täitmas ka teise gaasijuhtme - lääneriikide juhtimisel kavandatava Nabucco projekti elluviimisel, sest see peaks suures osas minema üle Türgi maismaa. Positsioon kahe suure huvigrupi vahel annab aga Ankarale head väljavaated kauplemiseks.

Erdoğan tunnistas, et energiasfääril on väga suur tähtsus ja ta näeb tänases kohtumises suurt võimalust. Ka president Medvedev kiitis kahe maa «tõsist ja suurt» koostööd, vahendas BBC News.

Türgi-Vene kaubavahetus võib tänavu küündida juba 40 miljardi dollarini nin energiasuhted arenevad samuti kiiresti. Ehkki riik on suures sõltuvuses Vene gaasist, loodab Türgi edaspidi saada oluliseks energiakoridoriks Lähis-Idas.

Moskvas loodetakse aga juba sel aastal alustada töid South Streami gaasitoru vettepanekuks Mustas meres, mis viiks tarned mööda Ukraina maismaatrassidest.

South Streami projektis osaleb ka Itaalia energiagigant ENI.

Putin käis täna välja kolmepoolse lepingu sõlmimist Itaalia, Venemaa ja Türgi vahel. Tema sõnul nõustus ka Erdoğan sellega.

Türgi andis loa veealuste uuringute tegemiseks oma territoriaalvetes juba eelmise aasta augustis. Samal ajal otsib Ankara tuge uue naftajuhtme rajamiseks Samsuni sadamast Ceyhanisse ning ka Venemaa võib sellest projektist oma osa saada.

Lisaks lepiti tänasel kohtumisel taas kokku uue tuumajaama rajamises, mis paari kuu eest nurjus. Mõlemad riigid teevad ühiselt pingutusi ka Mägi-Karabahhi konflikti lahendamiseks Aserbaidžaani ja Armeenia vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles