Venemaa ratifitseerib inimõiguste protokolli

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vene riigiduuma saadikud hääletasid täna ülekaalukalt selle poolt, et ratifitseerida tähtis protokoll Euroopa inimõiguste kohtu töö reformimiseks, mida Moskva on aastaid tõkestanud.


Euroopa inimõiguste kaitse konventsiooni alla kuuluvat 14. protokolli toetas 392 ja vastu oli sellele 56 duumasaadikut. Venemaa on seni ainus riik Euroopa Nõukogu liikmete seas, kes polnud seda protokolli ratifitseerinud, vahendas AFP.

2006. aastal oli see protokoll riigiduumas tagasi lükatud. Enne jõustumist peab protokolli heaks kiitma ka föderatsiooninõukogu.

Moskva ametnikud on tihti kurtnud Strasbourgis töötava inimõiguste kohtu otsuste pärast, sest need on sageli Venemaa vastu suunatud, eriti Tšetšeenia sõja julmusi puudutavate hagide osas. Samuti arutatakse seal näiteks Jukose naftakompanii ja selle endise juhi Mihhail Hodorkovski kaebusi riigi vastu.

Tänase hääletuse positiivne tulemus oli aga ette teada, sest võimupartei Ühtne Venemaa oli sellele eelnevalt oma heakskiidu andnud. Meelemuutuse üheks põhjuseks on Euroopa Nõukogu järeleandmine, et iga Venemaad puudutava otsuse tegemise juures saab olla ka üks Vene kohtunik.

Kreml muutis oma positsiooni ka seetõttu, et majanduskriisi tingimustes vajab Venemaa hädasti majanduskoostööd Euroopa suunal, samuti näitab president Dmitri Mevdedev sellega oma paljureklaamitud pühendumist demokraatia ja inimõiguste kaitsele.

Mõne vaatleja hinnangul polnud riigil ka palju kaotada, sest reform on ainult vajalik inimõiguste kohtu töö lihtsustamiseks ja tõhustamiseks. Sellele vastuseismine ei takistanud tuhandete kaebuste esitamist Venemaa vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles