Paavst: Vatikan pakkus holokausti ajal juutidele salatoetust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Benedictus XVI Rooma sünagoogi juures.
Paavst Benedictus XVI Rooma sünagoogi juures. Foto: Reuters / Scanpix

Täna Rooma suurimat juudi sünagoogi külastanud paavst Benedictus XVI ütles, et roomakatoliku kirik pakkus juutidele holokausti ajal «varjatud ja diskreetset» toetust.


«Kahjuks jäid paljud ükskõikseks, kuid paljud... näitasid üles vaprust,» ütles paavst AFP teatel. «Ka Püha Tool sooritas toetusaktsioone, mis olid tihti varjatud ja diskreetsed.»

Benedictuse külaskäigu eel on Itaalia juudid väljendanud nördimust aastatel 1939-1958 kirikut valitsenud paavst Pius XII võimaliku pühakuks kuulutamise pärast. Nende arvates ei seisnud ta juutide massimõrva vastu.

Rooma juudi kogukonna president Riccardo Pacifici ütles täna paavstile, et Pius XII vaikimine on juutidele endiselt valus, ning palus Vatikanil võimaldada ajaloolastele juurdepääsu Teise maailmasõja aegsetele arhiividele.

«Võib-olla ei oleks see peatanud surmaronge, kuid see oleks saatnud signaali, äärmiselt lohutava ja inimlikult solidaarse sõnumi meie vendadele, keda Auschwitzi ahjude suunas transporditi,» ütles ta Reutersi teatel.

Vatikan on seisukohal, et Pius eelistas holokausti vastu võidelda kulisside taga, kuna kartis, et avalik sekkumine oleks Hitleri domineeritud Euroopas raskendanud nii juutide kui katoliiklaste olukorda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles