Iraak tahab USA eraturvafirma kohtusse kaevata

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Blackwateri turvatöötajad USA sõduritega Iraagis.
Blackwateri turvatöötajad USA sõduritega Iraagis. Foto: AP / Scanpix

Iraagis kogutakse allkirju, et endise nimega kurikuulus eraturvafirma Blackwater Worldwide kohtusse kaevata.


Blackwater, mis täna kannab nime Xe Services, on eraturvafirma, mis osales USA Luure Keskagentuuri (CIA) mitmes salaoperatsioonis. Formaalselt olid Blackwateri töötajad CIA agentide turvajad, kuid nad võtsid osa ka haarangutest arvatavate mässuliste vastu.

Blackwater sattus Iraagi sõjas tähelepanu keskmesse pärast 2007. aasta septembris toimunud intsidenti, kui firma töötajad väidetavalt tapsid 14 relvitut tsiviilisikut, eskortides USA diplomaatide konvoid läbi Bagdadi.

Möödunud kuul teatas aga USA kohus, et intsidendis süüdistatud viie Blackwateri töötaja karistamiseks puudub alus. Iraak süüdistab mehi tule avamises süütute tsiviilisikute pihta, mehed ise väidavad, et tulistasid enesekaitseks.

Nüüd teatas Iraagi peaministri Nouri al-Maliki kantselei, et nad kaaluvad Blackwateri kohtusse kaevamist ja kompensatsiooni nõudmist. Ühtlasi nimetas kantselei kahetsusväärseks Ühendriikide kohtu otsust, vahendas BBC News.

Paljude ohvrite lähedased on juba andnud allkirja Blackwateri kohtusse kaevamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles