Soome lahest leitud allveelaeva üles ei tõsteta

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läänemeri.
Läänemeri. Foto: Alo Lõhmus.

Soome lahe põhjast üleeile leitud allveelaevavrakk jäetakse ilmselt merepõhja lebama, sest selle pinnaletõstmist peetakse liiga ohtlikuks ning ka kalliks.

Teisest maailmasõjast pärit allveelaev jäi robotkaamerale silma Porvoost lõuna pool asuva Kallbådagrundi majakasaare lähedal Nord Streami gaasitrassi keskkonnauuringute käigus, vahendas Helsingin Sanomat.

Põhjanaabrite piirivalveameti kommodoori Isto Mattila hinnangul jääb aluse ülestõstmine ilmselt unistuseks, sest vrakk asub umbes 70 meetri sügavusel merepõhjas ning selles võib olla plahvatamata torpeedosid ja muid lõhkelaenguid.

Mitmekümne meetri pikkuse allveelaeva ülestõstmise operatsioon maksaks samas ka kümneid miljoneid eurosid. Merepõhjas on vrakk hästi säilinud, kuid pinnale tuues hakkaks see kohe roostetama, mis tooks kaasa ka suured restaureerimiskulud.

Mattila hinnangul poleks vraki puutumine sobilik ka eetilistel põhjustel, sest selles on ilmselt hukkunud meremehed, kelle viimset puhkepaika tuleks austada.

Lisaks usub ta aga, et vrakis võib olla ka tuhandeid liitreid kütust, mis kunagi kindlasti vette pääseks, ehkki allveelaevade kered on ehitatud vastupidavaks. Tuleviks peaks kütuse ilmselt alusest välja pumpama, ent seegi saab suure sügavuse tõttu olema raske operatsioon.

Nõukogude päritolu allveelaev uppus Soome majandusvööndisse, kuid jääb riigipiirist väljapoole rahvusvahelistesse vetesse. Laevavrakk kuulub ametnike sõnul sellele riigile, mille lipu all alus omal ajal sõitis – seega Venemaale – ning sealsete võimudega kavatsetakse veel nõu pidada.

Nord Streami konsortsiumi avalike suhete juht Sebastian Sass leidis, et plaanitava gaasitrassi pärast pole ettevõttel vajadust mere põhjas leiduvaid aardeid liigutama hakata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles